Витамините са хранителна добавка, която е необходимо да приемате в случай, че не се храните пълноценно и не осигурявате на организма си достатъчно сурови плодове или зеленчуци. Витамините се усвояват най-добре с храната.
През първото тримесечие бремената жена обикновено не понася някои храни, чувства се отпаднала, има сутрешно гадене, което може да продължи и през останалата част от деня. Нормално е и неколкократно повръщане.

Не се тревожете, тези симптоми обикновено преминават след 12 гест. с., тоест в началото на четвъртия месец. Неразположението се отразява на апетита Ви и режимът на хранене се променя. Ако общото Ви състояние не е влошено и през останалото време приемате храна и вода, можете да бъдете спокойни за развитието на Вашето бебе. То успява да усвои необходимите му хранителни елементи. Ако се чувствате много зле, нямате светли периоди от деня, повръщате повече от 3–4 пъти на ден, обадете се на акушер-гинеколога си и се посъветвайте с него.

Когато пътуваме със самолет преминаваме през зони с повишена радиация –митницата и въздушното пространство по време на полета. Истината е, че тази радиация е достатъчно ниска и не би трябвало да оказва влияние на бременността. Експозицията (времето, за което сте изложени на радиацията) е достатъчно кратка, за да навреди на бебето. Опасност може да има, ако продължително време сте изложени на радиация с такава величина (напр. ако работите на митницата или сте сте стюардеса).
При една нормално протичаща бременност и при желание, може да имате полови контакти. След полов контакт може да получите краткотрайни (около 20 секундни) контракции, една или няколко, безболезнени, нерегулярни. Ако бременността Ви е рискова (напр. с предлежаща плацента, контрактилна матка, кървене, къса маточна шийка, състояние след серклаж и др.) по-добре се въздържайте от полови контакти.
През първите три месеца от бременността, ембрионът е най-чувствителен към рентгенови лъчения. Ако се налага, може да направите снимка (но не скопия), но след 12 гест. с.
Високата температура (над 37°С) е симптом на възпаление. През първите три месеца от бременността е нормално да имате слабо повишение на температурата (до 37,5°С), която не е необходимо да сваляте. Препоръчваме най-напред да се чуете с Вашия лекар, който ще прецени дали е необходима допълнителна консултация с друг специалист и тогава да се обсъди възможното лечение.
Главоболието може да бъде симптом както на пренапрежение, така също и на високи стойности на кръвното налягане, което е много опасно, особено през втората половина на бременността. Може да вземете парацетамол 2–3 пъти дневно з, но не в продължение на дълго време, тъй като той е от групата на нестероидните противовъзпалителни средства и може да причини затваряне на Боталовия проток и овалното отвърстие, които е необходимо да останат отворени по време на вътреутробното развитие на бебето. Действието на медикаменти от тази група са опасни през последните три месеца от бременността.
Кажете на Вашия коафьор, че сте бременна и той ще прецени какъв тип боя да използва. Препоръчваме да не се боядисвате през първите три месеца от бременността.
Не само, че можете, но е препоръчително да спортувате. Изберете спорт, който да Ви доставя удоволствие, но който да не е нов за Вашето тяло и култура на движение. Разумно е спортът да не е свързан с вдигане на тежести, подскачане и друсане и риск от падане-като планинско колоездене, сноуборд, народни танци и др.
Гинекологичен преглед се прави поне два пъти по време на бременност-в първия и в последния триместър. Ако се направи внимателно, той не е свързан с риск от преждевременно раждане, но допълва диагнозата при съмнение за такова.
След термина се правят ежедневни записи на тоновете на бебето. По преценка на следящия лекар се прави ултразвуково изследване за оценка на количеството околоплодни води, плацентата, Доплер. Наблюдаващият лекар прави оценка на риска за бебето. След термин рискът за бебето се увеличава с всеки изминал ден. Разумните граници за изчакване се правят въз основа на ултразвук, запис на тоновете на плода и са в рамките на 2 седмици. Оценка се прави като се отчетат ултразвуковите изследвания през цялата бременност. Има неинвазивни методи, които помагат на раждането да започне спонтанно/например отлепване на долния полюс на околоплодния мехур/.

Често задавани въпроси, свързани с женски проблеми

След 21-годишна възраст се препоръчва да се прави всяка година. Хубаво е и посещението на гинеколог на по-ранна възраст, за да се обсъдят начините за предпазване от нежелана бременност.
На около 40 годишна възраст. Ако има хора във вашия род със заболявания на млечната жлеза, рак на гърдата може да бъде направена и предсрочно за по голяма сигурност.
Човешкият папилома вирус е с повсеместно разпространение и се предава по контактен и полов път. Няма специфично лечение. Изследването не повлиява лечението, има информативен характер и допълва оценката за рака на маточната шийка. Може да се изследва на скринингов принцип/има-няма/ или да се направи генотипиране на високорисковите серотипове.
Няма научни данни ваксината да е по-рискова от всяка друга ваксина. В някои държави тя се покрива от здравната каса и има задължителен характер.
От 2015г. се прилага и 9-валентна ваксина, която намалява риска от предракови и ракови заболявания на влагалището и шийката на матката до 97%. Може да се прилага както на жени , така и на мъже.
Около пубертета и в полово активна млада възраст е нормално да има бяло течение. То се засилва преди менструация и около овулацията. Около овулацията течението е по- бистро и слузесто, а преди мензис – по-гъсто. Нормалното не е обилно, без мирис е и не е свързано с оплаквания като парене , сърбеж, болка.
Най-добре е да се консултирате с гинеколога си, който ще прецени дали е необходимо специално лечение и ще Ви даде съвет.
Неслучайно изобретателят на хапчето антибебе има Нобелова награда. Значимостта на това откритие е неоспорима. При липса на противопоказания и рискови фактори, приемът на противозачатъчни е избор на голям брой млади жени и носи минимален риск. Няма научни данни за сигнификантно увеличение на риска от рак на гърдата при прием на орална контрацепция. Напълняването зависи от приема на храна при здрави жени. Решението за прием на орална контрацепция трябва да се вземе след преглед и консултация с гинеколог, за да се направи информиран избор.
За настъпила менопауза се счита периодът след една година от последната менструация.
При закъснение на менструацията-консултирайте се с Вашия гинеколог.
Трябва да се срещнете с Вашия гинеколог и да обсъдите ползите, вредите и рисковете от прием на ХЗТ. Направете информиран избор.