Д-р Марта Дончева:  През септември бъдете романтични, но и отговорни към интимното си здраве

Д-р Марта Дончева: През септември бъдете романтични, но и отговорни към интимното си здраве

Лятото е към края си, но септември е традиционно предпочитан месец за почивка преди новия активен сезон. По-мекото време,  националните  празници през месеца, по-изгодните ценови оферти се причина много хора да се отправят към морето и хотелските комплекси с басейни, аквапаркове и спа центрове. Почивката често е съпътствана от краткотрайни флиртове, връзки за една нощ и безразборни полови контакти.

Затова по-долу ще припомним някои стари, но златни съвети към дамите как да прекарат добре без да си навлекат неприятни вагинални инфекции и болести на пикочо-половата системата.

  • Изпотяването в горещото време в комбинация със заседяването на едно място, например при дълго пътуване с кола, е потенциален причинител на проблеми. Затова подбирайте памучно бельо, свободни , а не впити дрехи, за да може тялото да диша.
  • Сменяйте мокрите бански, веднага щом излезете от водата. Освен настинка, те могат да причинят   цистит, а топлата и влажна среда е отличен „развъдник“ на бактерии.
  • Всяка жена иска да покаже през лятото копринено гладка кожа. Има различни начини за обезкосмяване и всеки избира според разбиранията и възможностите си – бръснене, депилация, кола маска…Желателно е обезкосмяването да не се прави непосредствено преди да влезете в морето или басейна, а поне един ден по-рано. Раздразнената кожа в контакт с химикалите в басейна може да доведе до кожни инфекции.
  • Басейните се обработват с хлор. Той е изключително силен препарат, който убива бактериите и точно това е предназначението му в обществените комплекси за плуване. Проблемът е, че наред с вредните, убива и  естествените бактерии във влагалището, защото няма как да ги разпознае и   не може да ограничи действието си. А липсата на естествени бактерии може да доведе до поява на гъбична инфекция.
  • Особено внимателни трябва да сме към джакузито, което съчетава висока температура на водата, влажност плюс хлор. Отпускането в него с добра компания и чаша аперитив изглежда много романтично на снимка и е много приятно в действителност, но също крие своите рискове и може да доведе до вулвовагинит. Затова е добре веднага следи излизане да се вземе душ, за да се отмие хлорът и тялото, особено в интимната област, да се падсуши добре с мека кърпа.
  • Сексът в морето вероятно изкушава със своята нестандартност много млади двойки. Но за съжаление морската вода е пълна с бактерии. Дори самата й соленост е достатъчна, за да причини болка и парене при проникване в пикочо-половите пътища, а попадналите с нея бактерии може да доведат да развитието на инфекции, които след това ще отнемат много време за облекчаване на симптомите и лечение.
  • Освен честите вагинални инфекции като кандида, ние, лекарите се сблъскваме и с една доста по-опасна   болест – хламидията. Хламидиалната инфекция се причинява от вътреклетъчен паразит наречен Chlamydia trachomatis. Тя се предава по полов път и засяга както мъже, така и жени. За съжаление в много голям процент от случаите  няма симптоми и трудно се открива. Може да се появи засилено влагалищно течение, но не е задължително. Именно поради това заболяването е толкова коварно. То атакува маточната шийка и маточните тръби и може да бъде с тежки и непредвидими последствия. Затова внимавайте със случайните полови контакти и задължително ползвайте презерватив.
  • Една по-специална категория почиващи са бременните. Освен, че трябва да внимават със слънчевите лъчи, добре е да бъдат особено предпазливи и към интимното си здраве. По принцип по време на бременност  клетъчният  имунитет отслабва. Затова голям брой бременни са податливи на кандидоза и всички съвети към останалите важат  в двойна степен за тях.
  • Ако все пак, въпреки съветите и взетите предпазни мерки, почувствате дискомфорт, изявен със сърбеж, парене, обилно течение с неприятна миризма, посетете гинеколога си. Не се самолекувайте , защото вагиналните инфекции стават хронични и много упорити, което прави лечението после по-трудно. Посъветвайте се с вашия лекар  и за подходяща превенция и профилактика – на пазара вече има пробиотични тампони, вагинални глобули и други, които при правилна употреба ще помогнат за вашето здраве и интимен комфорт.
Close Menu