Информираността на пациентите по отношение на съдовите заболявания е недостатъчна, не обръщат внимание на първите симптоми на хронична артериална недостатъчност, живеят със съпътстващата ги болка при ходене и често се обръщат към съдов специалист, когато болестта е твърде прогресирала. Подобна тенденция, за съжаление, се наблюдава и при пациентите с разширени вени – консултират се с лекар по съдова хирургия в напредналите стадии на заболяването. За щастие, решението на проблема съществува, особено що се отнася до варикозните вени, а именно – инвазивни методи. В Mclinic в лицето на д-р Лъчезар Добричков, лекар по съдова хирургуя, ще получите професионална диагностика на състоянието ви и оптимално лечение.
В настоящата статия д-р Добричков отговаря на най-популярните въпроси сред бъдещите майки, които страдат от разширени вени.

Дами, канят!
Разширените вени са често срещан проблем – особено при жените. Разбира се, през бременността рискът да се появи подобно неразположение нараства значително. Не е тайна – в организма на жената настъпват хормонални промени, влияещи на стените на вените. Отоците по краката се превръщат в неканен гост, а по-неприятната новина е, че ако преди ззабременяването бъдещата майка е страдала от този проблем, той се засилва. Няма как да подминем и теглото на бебето. Знаете, че през втората половина от 9-те месеца мъничето наддава бързо, което води до следната ситуация – матката притиска вените над малкия таз, а това провокира застой на кръвта в долните крайници.

Как изглеждат?
Разширените вени са големи, подути кръвоносни съдове, позиционирани предимно на краката, но истината е, че могат да се появят може да се почти навсякъде в долната половина на тялото ви – дори ректума или вулвата. Всъщност хемороидите не са нищо повече от разширени вени в областта около ректума. Изненадах ли ви? Ще го повторя заради недоверчивите сред вас – хемороидите и разширените вени са едно и също нещо, но само когато се появят около ануса или в ректума, се наричат хемороиди. Според някои изследвания разширените вени засягат до 40% от бременните жени. Очакването на нов живот наистина е уникален момент, но с дребни изключения предвид някои странични ефекти като този.

От коя гестационна седмица евентуално биха могли да се появят разширените вени?
Разширените вени могат да се развият по всяко време по време на бременността и биха могли да се влошат с напредването ѝ. Първите симптоми са тежест, напрежение, сърбеж, болки в мускулите, отичане на стъпалата и умора.
Как да си помогнете по време на бременността?
• Движете се. Разхождайте се навън, правете кръгообразни движения с краката у дома. Плуването в закрит басейн и танците са най-подходящи както за вените, така и за вашето състояние. Обливайте краката си с хладка или студена вода.
• Носете удобни дрехи и бельо. Уверете се, че носите комфортни дрехи, включително и бельо (не стягайте зоната около глезените на краката). Оставете настрана тесния колан и високите токчета.
• Внимавайте с килограмите. Говорете със своя акушер-гинеколог относно допустимите килограми, които той допуска да качите. Хранете се балансирано и не се колебайте да потърсите диетолог, ако се окаже, че изпитвате затруднения.
• Спете на лявата си страна. Това спомага за по-добра циркулация на кръвта и кислорода за майката и бебето.
• Не се напъвайте. Трябва да се справите със запека – съветите за балансирано хранене и спорт ще помогнат за това. Със сигурност в аптеката ще ви препоръчат безопасни медикаменти.
• Редовно приемайте витамини. Витамин Ц е изключително важен през 9-те месеца, защото благоприятства продукцията на колаген и еластин, спомагащи за възстановяването на кръвоносните съдове. Задължително е да се посъветвате със своя акушер-гинеколог преди приема на витамини и минерали.

Можем ли да предотвратим появата на разширени вени?
Може би, но не можем да бъдем сигурни. Някои хора смятат, че физическата активност, компресивните чорапи и повдигането на краката (върху стената например) служат за превенция срещу появата на разширени вени, но това е по-скоро предположение, отколкото неопровержимо твърдение.
Кога ще кажа „сбогом“ на разширените вени?
Вероятно не ви харесва начинът, по който изглеждат разширените вени, но е малко вероятно да изложите на вас или вашето бебе на риск. Добрата новина е, че в повечето случаи, ако не сте ги имали преди да забременеете, разширените няма да останат ваш спътник завинаги. Разширените вени не изчезнат след появата на бебето? Можете да помислите за тяхното медицинско лечение или хирургично отстраняване. Опитайте се да бъдете търпеливи и не забравяйте, че има голям шанс този естетичен проблем да стане по-малко забележим или да се изпари напълно до 6 месеца след раждането. Лошата новина е, че при следваща бременност е твърде вероятно разширените вени отново да се появят. Освен това тези „цветни приятели“ се предават по наследство – ако вашата майка е имала такъв проблем, почти сигурно е, че няма да подмине и вас.

Кога да уведомя лекаря си за появата на разширени вени?
Веднага щом забележите, че те са се разположили удобно върху краката ви. Тъй като има обща връзка между разширените вени и риска от дълбока венозна тромбоза или кръвни съсиреци (не само по време на бременност) – уверете се, че лекарят ви е напълно запознат с тези дребни, но важни детайли.

Планирате бременност, но вече имате разширени вени?
Не пренебрегвайте консултацията със съдов специалист преди забременяването, защото той може да прецени дали е необходимо да се лекува проблемът или можете да действате активно в посока създаване на нов живот. Консултация със съдов специалист е препоръчителна и при вече забременели жени с този проблем. И не на последно място – няколко месеца след раждането – също.
Успех, мили дами!