При ендометриоза фрагменти от лигавицата се развиват на места, различни от маточната кухина, включително яйчниците, фалопиевите тръби, перитонеума на малкия таз, червата и др. Състоянието е хормонално зависимо, но доброкачествено.
Поставянето на точна диагноза понякога отнема време, тъй като невинаги се обръща внимание на тазовата болка или тежките менструални спазми. Важно е да отбележим, че ендометриозата може да доведе до проблеми със забременяването.
Статистиката сочи – една от десет жени в репродуктивна възраст, страда от ендометриоза. Заболяването се среща предимно при дами между 25 и 40 години, но може да изненада неприятно и по-младите жени. След менопаузата обикновено симптомите изчезват и пациентките нямат оплаквания.
Сигурно искате да знаете какво би могло да предизвика появата на заболяването? За съжаление, на този въпрос няма категоричен отговор, съществуват предположения, но зад всяко от тях стои въпросителен знак.

Симптомите на ендометриозата:

  • Твърде болезнен менструален цикъл;

  • Болка при полов акт;

  • Болезнено движение на червата;

  • Кървави изпражнения;

  • Газове;

  • Подуване и др.

Няма връзка между симптомите и степента на развитие на ендометриозата (заболяването се дели на три вида). С други думи, пациентите с леко изразена ендометриоза могат да имат много тежки симптоми и обратното.

Как да разберете дали имате ендометриоза

Ако разпознавате някои от споменатите по-горе симптоми, обърнете се към опитен специалист. Споделете подробно какво изпитвате и какви са бъдещите ви цели – бременност или пък освобождаване от болките и неприятните усещания.
Преди всичко ще бъдете прегледани с ултразвук, по време на който могат да се открият шоколадови кисти (при еднометриоза на яйчника). Ядреномагнитният резонанс също служи за поставяне на диагноза, както и диагностичната лапараскопия (оглед на органите в малкия таз). Не на последно място лекарят би могъл да назначи и изследване на туморни маркери. Доверете се на своя акушер-гинеколог, не се страхувайте да задавате въпроси и да търсите най-правилния лечебен подход.

Лечение

Съществуват различни подходи при наличието на ендометриоза и всички те зависят от индивидуалното състояние на пациентката и бъдещите ѝ репродуктивни планове.

Често за облекчаване на симптомите се прилагат:

  • Противозачатъчни;
  • Нестероидни противовъзпалителни лекарства;
  • Гонадотропин-освобождаващ хормон.

  • Гестагенни препарати.

Въпреки че хормоналната терапия ще облекчи болката, тя едва ли ще увеличи процента на плодовитост. От друга страна операцията е способна да подпомогне успешното зачеване. При лапараскопията се отстраняват еднометриалните огнища.
Коментирайте с медицинския специалист, дали след интервенцията съществува опция за намаляване на яйчниковия ви резерв. Ако това се окаже така, най-вероятно той ще ви посъветва да замразите яйцеклетки (в случай че не планирате бременност в близко бъдеще) или ембриони (предвид, че целта е постигането на успешна бременност). Твърде възможно е да се наложи прилагането на инвитро оплождане – често ендометриозата нанася сериозни щети, а оперативната намеса, макар да се справя с причинителя (за определен период от време), усложнява фертилната картина.

Прочетете още:

Фокусът на Mclinic е насочен предимно към женското здраве, уверени сме, че надеждната диагностика е в основата на добрите резултати.
Изключително важно е да не пренебрегвате симптомите на ендометриозата – посетете наш акушер-гинеколог, който да ви прегледа и състави план за бъдещи действия. Ние работим в екип и подхождаме индивидуално към всеки пациент.
Вярваме, че времето е ценен ресурс – както за здравето, така и за спокойствието, удобството и комфорта на хората, които ни се доверяват.

СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС

Очакваме ви!

Независимо дали страдате от нарушена функция на щитовидната жлеза, инсулинова резистентност, диабет или други ендокринни заболявания, в Mclinic ще откриете точните специалисти, които да ви помогнат.
СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС