Анормални кървения

Необичайно кървене извън менструалния период – какво трябва да знаем?

Ако забележите кървене между месечните цикли, продължително менструално кървене или менструацията ви преминава изключително тежко, то несъмнено трябва да обърнете внимание на тези промени. Причините могат да бъдат хормонален дисбаланс, рак, миома, полипи, ендометриоза или дори ранна бременност. В следващите редове ще ги разгледаме по-подробно.

*Припомняме, че нормалният месечен цикъл продължава от 21 до 35 дни, а времетраенето на кървенето – около 5 дни.

Колко често се случва?

Нетипичното маточно кървене, за съжаление, невинаги получава внимание от страна на дамите, а би трябвало. Предполага се, че между 3- и 35% от жените по света биха могли да изпитват подобен дискомфорт.

А сега, нека да погледнем отблизо и причините:

 • Миома: доброкачествен тумор от мезенхимен произход, който възниква в миометриума, или мускулния слой на матката. В случай че диагнозата ви е такава – запазете спокойствие и се доверете на своя акушер-гинеколог. Опитният специалист ще прецени правилната посока на лечение.

 • Полипи: доброкачествени изменения на лигавицата на матката или шийката. Не е изключено да са причинени от повишени нива на естроген. Препоръчително е да бъдат отстранени, особенокъм вътрешността на матката или съседни структури. Най-разпространен сред рисковите фактори е Човешкият папиломен вирус (HPV).

 • Рак на матката: злокачествени клетки в ендометриума – важно е правилата диагноза да бъде поставена навреме.

 • Рак на маточната шийка: налични са злокачествени клетки, които биха могли да проникнат към вътрешността на матката или съседни структури. Най-разпространен сред рисковите фактори е Човешкият папиломен вирус (HPV).

 • Прием на противосъсирващи лекарствени средства.

 • Нарушени функции на тромбоцитите.

 • Ранна бременност: възможно е имплантацията на ембриона да предизвика прокървяване, също така, причина може да бъде и ниският прогестерон, а рядко, но не изключено, съществува вероятността бременността да е „цветна“.

 • Синдромът на поликистозните яйчници (СПКЯ): при ехографски преглед се визуализират множество малки фоликули, налице е и хормонален дисбаланс. Синдромът влияе върху менструацията – тя става нередовна, липсва напълно, бива оскъдна и т.н. Състоянието е сред честите причини да не настъпва бременност. Ако забележите нетипично окосмяване по тялото или лицето си, както и силен косопад, не се колебайте да посетите акушер-гинеколог.

 • Ановулаторни цикли (липса на овулация).

 • Ендометриоза и аденомиоза – наличие на лигавица от ендометриален тип извън маточната кухина – характеризира се с обилен и болезенен менструален цикъл, възможни са и необичайни прокървявания в периода между две менструации.
 • Менопауза: жените, навлизащи в менопауза, са предразположени към хормонални промени. Често това се оказва причината за необичайните менструални цикли по отношение на продължителността и количеството на кървенето.

  Важно! Жените, които вече са в менопауза, не би следвало да имат кървене, препоръчителна е своевременна консултация със специалист.

 • Дефект на маточната стена, вследствие на предшестващо секцио-истмоцеле.

 • Нарушена функция на щитовидната жлеза.

Нека да обобщим:

Обилното менструално кървене или твърде продължителното такова, кървенето между два цикъла, след интимен контакт или преглед, както и кървенето по време на менопауза са симптоми, които алармират, че трябва да се прегледате.

Решението на проблема…

Mclinic разполага със съвременна и надеждна апаратура – благодарение на нея и на опитните специалисти, пациентите биват диагностицирани и лекувани изключително прецизно.

При голяма част от гореизброените причини за неправилно кървене на помощ идва минимално инвазивната процедура – хистероскопия.

СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС

Очакваме ви!

Независимо дали страдате от нарушена функция на щитовидната жлеза, инсулинова резистентност, диабет или други ендокринни заболявания, в Mclinic ще откриете точните специалисти, които да ви помогнат.
СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС