разширени вени

Разширените вени трудно биха могли да останат незабелязани – те са сини или лилави, набъбнали под повърхността на кожата и широко разпространени сред хората над средна възраст. За щастие, обикновено разширените вени не причиняват сериозни здравословни проблеми. Не е изключено обаче да се появят сърбеж, болка и кървене – ако това се случи, не се колебайте да се обърнете към специалист. За да облекчите временно неразположението, можете да си помогнете с мехлем у дома или още по-добре – да се подложите на минимално-инвазивна процедура.

Какво представляват разширените вени?
Разширените вени са подути, увредени кръвоносни съдове, които набъбват точно под повърхността на кожата. Това състояние, макар и не на всяка цена опасно за здравето, определено би могло да излезе извън рамките на козметичните въпроси. Потърпевши са краката, стъпалата и глезените. Нерядко разширените вени биват заобиколени от паякообразни такива.
Паякообразните вени са по-малки, усукани кръвоносни съдове, червени или лилави на цвят, прозиращи през кожата. Появяват се предимно по краката или лицето.
Ако имате разширени вени, то периодично се консултирайте с лекар, за да избегнете венозна тромбоза (кръвен съсирек).

Какво представляват вените?
Вената е кръвоносен съд, част от сърдечно-съдовата система, който пренася кръв към сърцето от тъканите в цялото тяло. Когато вената функционира правилно, клапаните в нея поддържат кръвта да тече само в една посока – към сърцето.
Вените могат да бъдат повредени от болести и травми. По време на процеса на стареене те губят еластичност и гъвкавост.

Каква е разликата между разширените и паякообразните вени?
И двете спадат в графа „венозни заболявания“, които обаче изглеждат по различен начин. Паякообразните вени са по-малки и по-тънки от разширените, приличат на червени или сини паяжинки или клони на дърво, близо са до повърхността на кожата.
Паякообразните вени обикновено не са болезнени, могат да се появят навсякъде по тялото, най-често зад коляното, краката или лицето. Разширените вени се намират предимно върху краката.

Мъжете или жените – кой по-застрашен от появата на разширени вени?
Няма никой, който да е застрахован срещу появата на този проблем, но истината е, че жените два пъти по-често получават разширени вени, отколкото мъжете.

Фактори, благоприятстващи появата на разширени вени:

 • Възраст: Колкото повече остаряваме, толкова по-трудно функционират стените на вените и клапаните. Вените губят еластичност и се втвърдяват.

 • Пол: Дамите, които са бременни, приемат противозачатъчни хапчета или преминават през менопауза, имат по-висок риск от поява на разширени вени поради промени в нивата на хормоните.

 • Фамилна обремененост: Състоянието се наследява (ако други членове от семейството ви са имали подобен проблем, не е изключено и вие да го придобиете).

 • Начин на живот: Седналото положение дълги часове или продължителното стоене „на крак“ намаляват циркулацията.

 • Общо здраве: Някои здравословни състояния, като тежък запек или тумори, повишават налягането във вените.

 • Тютюнопушене: Хората, които пушат, са по-склонни да развият разширени вени.

 • Тегло: Затлъстяването и наднорменото тегло оказват натиск върху кръвоносните съдове.

Какво причинява разширени вени?
Разширените вени се появяват, когато стените на вените отслабнат. Тъй като кръвното налягане във вената се увеличава, отслабените стени позволяват на вената да се подуе. Поради факта, че вената се разтяга, клапаните й не могат да работят правилно. Това предизвиква венозен застой, в резултат на който вената се издува и усуква.

Симптоми:

 • Изпъкнали вени: Усуканите, подути вени често са сини или лилави на цвят, появяват се точно под повърхността на кожата на краката, глезените и стъпалата. Около тях може да се появят миниатюрни червени или сини паякообразни вени.

 • Тежест в краката: Усещане за умора и тежест в мускулите, особено след физическа активност.

 • Сърбеж: Възпалените вени могат да доведат до сърбеж.

 • Болка: Не е изключено да усещате болка в краката, особено зад коленете. Възможно е да се появят мускулни крампи.

 • Подуване: Краката, глезените и стъпалата могат да се подуят и да пулсират.

 • Обезцветяване на кожата и язви: Ако не се лекуват, разширените вени са способни да причинят пигментация на кожата, както и венозни язви.

Къде обикновено се появяват разширените вени?
Най-често разширените вени се развиват в долната част на тялото, обикновено на прасците, глезените и стъпалата. Възможно е да се появят и в тазовата област (тазовата венозна конгестия), особено при жени, които са раждали. Разширените вени в тестисите (варикоцеле) могат да доведат до безплодие при мъжете.

СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС

Очакваме ви!

Независимо дали страдате от нарушена функция на щитовидната жлеза, инсулинова резистентност, диабет или други ендокринни заболявания, в Mclinic ще откриете точните специалисти, които да ви помогнат.
СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС