Лечение

Как се лекува дисфункционалното маточно кръвотечение?

Отговорът на загадката се крие в причината за появата на проблема. Именно затова правилната диагностика е изключително важна. Доверете се на опитен специалист. В Mclinic разполагаме с техника от най-ново поколение, а фокусът на екипа ни е върху неправилните маточни кървения и прилагането на индивидуален подход.

Някои от вариантите за овладяване на това състояния са:

Хормонална терапия:

  • Прием на противозачатъчни;
  • Прогестин (синтетична форма на прогестерон);

  • Естрогени;

  • Вътрематочна хормонална система с Левоноргестрел.

Нехормонална терапия:

  • Утерустоници;
  • Кръвоспиращи (Вит К, Етамсилат, Транексамова киселина и др.)

Хирургични интервенции при неправилно кървене

Съществуват различни технологии, използвани за лечение на причи

ните за необичайното маточно кървене. Вашият акушер-гинеколог ще ви посъветва кой е най-добрият подход.

Ако причината за кървенето са структурни изменения на матката (миома, полипи), може би ще се наложи хирургична интервенция.

Mclinic

В Mclinic предлагаме еднодневни хирургични процедури – удобни за пациента, минимално инвазивни, изключително надеждни.

Неправилно кървене, което се дължи на миоми, растящи към кухината на матката, се отсраняват хистероскопски.

Хистероскопията е метод на  първи избор при маточно кървене, вследствие дефекти на предна маточна стена от предшестващо секцио. Чрез нея се премахват също и полипи, аденомиозни кисти, останали материи след аборт и редица други патологии на матката.

Миомата може да бъде премахната чрез миомектомия, като същевременно матката се запазва непокътната и жената е в състояние безпроблемно да износи и роди дете впоследствие. В зависимост от разположението на миомата, същата се отстранява чрез лапароскопия или хистероскопия.

Неправилното кървене подлежи на лечение и чрез хистероскопска ендометриална аблация – процедурата е подходящи за жени, които не целят забременяване, тъй като се отстранява маточната лигавица в по-голяма дълбочина.

До отстраняването на матката (хистеректомия) се стига в краен случай, когато хормоналното лечение или другите методи не могат да се справят с кървенето.

Ракът на ендометриума (или раковите изменения) често се лекува с хистеректомия, а това понякога е последвано от радиационна терапия. Ако случаят се касае за рак на маточната шийка, то тогава лечението зависи от стадия на заболяването. По-напредналите стадии може да се нуждаят от прилагането на лъчева- или химиотерапия.

СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС

Очакваме ви!

Независимо дали страдате от нарушена функция на щитовидната жлеза, инсулинова резистентност, диабет или други ендокринни заболявания, в Mclinic ще откриете точните специалисти, които да ви помогнат.
СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС