Факт – разширените и паякообразните вени са преди всичко естетически проблем, но истината е, може да изискват професионално лечение в определени случаи. Ако разширените вени превръщат ходенето или стоенето в болезнено начинание, непременно се обърнете към съдов хирург. Същото важи и ако се появи малка рана върху или в близост до разширената вена, както и ако краката или глезените ви се подуят.

Следните състояния, свързани с разширените вени, биха могли да се превърнат в сериозен проблем за здравето:

 • Язви на венозен застой. Липсата на кослород в тъканите провокира разрушаването, това води до появата на рани, които не заздравяват, но се увеличават.

 • Гъбични и бактериални инфекции. Възможно е да се появят в  резултат на кожни проблеми, причинени от оток в крака – това повиша риска от появата на целулит.

 • Тромбофлебит: Възпаление на вената поради образуване на кръвни съсиреци.

 • Венозен кръвоизлив: Характеризира се с мястото на образуване на раната. Усложненията, като дълбока венозна тромбоза или хронична венозна недостатъчност, са по-вероятни, когато разширените вени са резултат от проблем при дълбоките (комуникиращи) или перфориращите вени, (свързват дълбоките и повърхностните вени)

Какви са възможностите за лечение?

Основната цел на лечението, разбира се, е редуцирането на симптомите, както и намаляване на риска от усложнения. Тъй като не всички разширени и паякообразни вени изискват лечение поради здравословни причини, целта на лечението би могла да бъде единствено подобряването на външния вид на засегнатите области.

Компресивна терапия и промяна в начина на живот.

Употребата на компресивни чорапи е традиционен подход при лечението разширени вени. Могат да бъдат закупени в някои аптеки и магазини за медицински консумативи, предлагат се в различни варианти, включително под коляното, над коляното и чорапогащи. Компресиите, варират от 8 до 10, 40 или 50 mmHg. Единствено лекар може да препоръча подходящата за вас компресия.

Други методи са:

 • Добра хигиена на кожата;

 • Поддържане на здравословно тегло;

 • Редовни упражнения (особено ходене пеша);

 • Избягване на продължителни периоди в седнало или изправено положение;

 • Повдигане на краката върху стената.

Други възможности за лечение включват склеротерапия, лазерна и светлинна терапияминимално инвазивни процедури и хирургична операция.

 • Склеротерапията включва инжектиране на разтвор директно в разширените вени, което ги кара да се свият и избледнеят. Предотвратява усложнения като венозни кръвоизливи и язви.

  За постигане на желаните резултати обикновено са необходими няколко процедури. Не е необходим болничен престой, не остават белези и няма болка.

 • Лазерната и импулсно-светлинната терапия се използват за нагряване на кръвоносния съд, което води до неговото свиване. Лазерната терапия е най-ефективна при лечение на малки разширени и паякообразни вени. Прилага се и след други видове лечения на вени. Лазерите се използват и за ендовенозна аблация на по-големи разширени вени.

 • Интензивната импулсова светлина е друга възможност за лечение. Тя е различна от лазерната и импулсно-светлинната терапия, тъй като по време на лечението се излъчва интензивна широколентова светлина. Препоръчва се, когато другите варианти не дават резултат

 • Ендовенозната терапия за термична аблация е амбулаторен метод на лечение, който не изисква болничен престой. Представлява вкарване катетър през малък разрез в лумена на увредената вена, което води до изгаряне на вътрешността ѝ и съответно до нейното запушване.

 • Хирургичното отстраняване на разширените вени има повече странични ефекти от безкръвното такова, а периодът на възстановяване е дълъг. Вашият съдов хирург ще прецени кой метод е най-подготвящ според индивидуалния случай.

Независимо на какъв етап се намирате – превенция, диагностика или лечение на разширени или паякообразни вени, не се колебайте да се свържете с нас. В Mclinic разполагаме с последно поколение апаратура за безкръвно лечение и ви очакваме!

СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС

Очакваме ви!

Независимо дали страдате от нарушена функция на щитовидната жлеза, инсулинова резистентност, диабет или други ендокринни заболявания, в Mclinic ще откриете точните специалисти, които да ви помогнат.
СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС