Как се диагностицират разширените вени?

Разширените вени са тих противник, който се промъква незабелязано, преди да остави видими следи. Всички знаем, че кръвта циркулира от сърцето през тялото и докато „пътува“ оттам преминава през капилярите и артериите. Следва да се върне отново, но обратната посока минава през вените. Да, вените са еднопосочен път, по него кръвта среща клапи, изпомпващи я към сърцето.
Именно неправилната функция на въпросните клапи причинява високо венозно налягане, застой на кръвта и… разширяване на вените, разбира се. За финал клапите губят своята еластичност – вече не могат да се справят със задълженията си правилно.

Защо на вас?

Известно е, че жените са два пъти по-застрашени от появата на разширени вени, отколкото мъжете. Независимо дали сте бременна, вече родила или тепърва ви предстои да станете майка – непременно се погрижите за разширените вени. Особено през 9-те месеца те могат да бъдат не само козметичен проблем. Ако изпитвате усещане за тежест в краката и болки в мускулите, консултирайте със специалист своевременно. Рядко, но не и невъзможно, е да се стигне до флебит и дълбока венозна тромбоза.
Разширените вени са близо до повърхността на кожата и се виждат лесно. Въпреки че този проблем трудно би могъл да бъде сбъркан, не е редно да си поставяте сами диагноза, а още по-малко да пристъпвате към самолечение.

Какво трябва да направите?

Необходимо е да посетите съдов хирург, който ще ви прегледа с помощта на ултразвук (доплерово изследване), за да изследва проходимостта на дълбоките вени. Прегледът не е болезнен, осъществява се лесно и бързо. Запомнете: правилната диагностика е от значение при избора на лечение – еластични чорапи, чорапогащници или чрез минимално инвазивни методи за лечение.