RV-prevenciya

Как мога да предотвратя появата на разширени вени?

Дори да не сте предразположени към поява на разширени вени бихте могли да вземете мерки, опитвайки се да предотвратите появата им. Тайната е в активния и здравословен начин на живот.

Споделяме с вас някои полезни съвети:

Фактори, благоприятстващи появата на разширени вени:

  • Избягвайте продължителни периоди „на крак“: За да насърчите притока на кръв, правете редовни почивки, разтягайте се, разхождайте се (може и около блока), особено ако професията ви изисква обратното.

  • Повдигайте краката си върху стената: Повдигането на краката над кръста помага за добрия приток на кръв към сърцето.

  • Поддържайте здравословно тегло: Когато се освободите от излишните килограми, налягането в кръвоносните съдове ще намалее.

  • Откажете цигарите: Тютюнопушенето уврежда кръвоносните съдове, намалява притока на кръв и причинява широк спектър от здравословни проблеми.

  • Бъдете физически активни: За да подобрите кръвообращението, движете се често и избягвайте да седите неподвижно за продължителен период от време. Сутрешната гимнастика ще ви се отрази чудесно, особено ако работите пред компютър.

  • Опитайте да носите компресионни еластични чорапи: Предназначението им е да подобрят венозния отток и правилно разпределят натиска върху краката. Тази е опция добра що се отнася до превенцията на разширени вени на долните крайници и други хронични съдови заболявания.

  • Носете дрехи, които са удобни: За да насърчите притока на кръв, уверете се, че коланът на талията ви или ластикът на чорапите ви не са прекалено стегнати – поставете комфорта на първо място.

  • Ходете боси – това е отличен масаж (дори при изявена варикоза) и спомага за свободното движение на стъпалата и пръстите, което води до подобряване на циркулацията на кръвта в краката.

  • Не се подлагайте на продължителното нагряване или прегряване. Топлината разширява венозните съдове и забавя кръвния поток.

Ако желаете да получите подробна информация по темата и индивидуална оценка на състоянието ви, не се колебайте да се свържете с нас. В Mclinic ви очаква Звено „Съдова хирургия“, а нашите специалисти да готови ви помогнат.

СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС

Очакваме ви!

Независимо дали страдате от нарушена функция на щитовидната жлеза, инсулинова резистентност, диабет или други ендокринни заболявания, в Mclinic ще откриете точните специалисти, които да ви помогнат.
СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС