Бримковото изрязване на патологичната Зона на Трансформация, наречено LLETZ (Large Loop Excision of the Transformation Zone) или LEEP (Loop Electrosurgical Excision Procedure) може да бъде извършено в медицинско заведение за извънболнична практика, с местна упойка. Тази процедура може да е както диагностична, така и лечебно-оздравителна и да предотврати скалпелна конизация или хистеректомия (отстраняване на матката). Процедурата се предшества задължително от колпоскопия, чрез която се визуализират и идентифицират потенциалните преканцерозни зони.

Операцията започва като обикновен гинекологичен преглед със спекулум (инструментът, който се поставя във вагината, за да се визуализира шийката на матката). Ако не е направена предварително колпоскопия, то тя се извършва, и се правят проби с оцетна киселина и луголов разтвор, което изобщо не е болезнено. След като се очертае зоната, която трябва да бъде изрязана, се поставя местна упойка, което може да се усети като боцкане. След което се преминава към процедурата – прилага се специална метална бримка, по която протича електрически ток при температура около 100 градуса Целзий и се премахва болния участък от шийката. Времетраенето на цялата манипулация е между 15 и 30 минути. Може да се почувстват менструално-подобни болки или вагинално парене при известен процент от жените. Не се изисква продължителен болничен престой. Нашите пациенти лежат около половин-един час за наблюдение и възстановяване, след което могат да вършат ежедневните си дела.

Тъканта, която се отстранява, задължително си изпраща за хистологично изследване.

Случаите, които са показани за бримкова конизация, са съмнителните ектопии на по-голяма площ, средна, тежка степен на дисплазия, както и карцинома ин ситу, установени чрез биопсия.

Противопоказание за процедурата е диагностициран инвазивен карцином, тазова възпалителна болест, клинично проявено възпаление на влагалището или шийката на матката.

LEEP e високо ефективна процедура. При около 90–95 % от жените не се установяват преканцерозни находки при контролата след 12 месеца. При установяване на патологични находки след 12 месеца, процедурата трябва да се повтори или да се направи скалпелна конизация. Ако се установи, че няма патологични промени по шийката, се провеждат обичайните контролни прегледи — най-малко на 3–5 години.

Както всяка хирургична интервенция и при тази могат да се проявят някои отенциални странични ефекти. Делим ги на краткосрочни и дългосрочни.

Потенциални краткосрочни странични ефекти:

 • коремни болки в около 5 % от жените след процедурата;
 • обилно кървене по време на процедурата при по-малко от 1 % от жените;
 • обилно кървене в рамките на 4–6 дни след процедурата при по-малко от 1 % от жените, което обикновено лесно се обработва с коагулиращи препарати или др. коагулация.

Потенциални дългосрочни ефекти на процедурата:

 • ще имате кафяво или тъмно кафяво вагинално течение с примес от кръв за около 2 седмици;
 • ако имате коремни менструално-подобни болки, може да приемете спазмолитици или болкоуспокояващи от типа на Аспирин, Ибупрофен и други.

По преценка на хирурга може да се предпише антибиотик за 5–7 дни (Доксициклин и Метронидазол) през устата.

Следоперативни домашни грижи:

 • не използвайте вагинални душове или тампони;
 • без полови контакти за 1 месец;

 • препоръчително е използването на презерватив при полови контакти, най-рано 1 месец след процедурата за още 2–3 седмици;

 • не вдигайте тежести за 1 месец;

 • не ползвайте вана и не ходете на басейн за 1 месец.

Симптоми, изискващи посещение при вашия хирург:

 • течение с неприятна (зловонна) миризма или продължаващо повече от 2 седмици;
 • силни коремни болки и висока температура;

 • силно или умерено кървене.

Трябва да се извърши контролен преглед в рамките на 6–12 месеца.