Какво представлява миомата?

Миомите (наричани още лейомиоми) са доброкачествени тумори, произлизащи от гладката мускулатура на матката. А тя – матката, която се превръща в дом за бебето през 9-те месеца, е разположена в средата на малкия таз, формата й наподобява круша – и, за да завършим ,,плодовото“ описание, ще споделим, че нормалният й размер е колкото лимон.
Миомите могат да бъдат единични и множествени. Сигурно ще ви изненадаме – този доброкачествен тумор има способността да достигне до размерите на диня. Обичайно варира от 1 мм до над 20 см в диаметър. Маточните миоми се развиват към вътрешната кухина на матката, в нейната стена или извън нея.
Любопитен факт – никак не е задължително симптомите, които изпитва една жена с миома, да се появят и при друга дама. Всъщност именно индивидуалността на оплакванията ще помогне на специалиста да подготви конкретен план за лечение. Запомнете – всеки случай е различен.

Често срещана ли е появата на миома?

Миомата е хормонално зависима, а щом говорим за шегите на хормоните, то неминуемо следва да признаем – приблизително от 40 до 80% от жените имат миома. Въпреки това много от тях не изпитват никакви симптоми и не знаят за съществуването на доброкачествения тумор. Разбира се, това затишие важи при наличието на малките миоми, наречени асимптоматични.

Рискови фактори, увеличаващи вероятността за развитие на миома:

 • Затлъстяване;
 • Фамилна обремененост;
 • Хипертония;
 • Липса на деца;
 • Ранен първи менструален цикъл;

 • Възраст над 40 години;
 • Диабет.

Съществуват различни наименования относно местата, където се намира миомата – те описват не само локализирането й, но и начина на прикрепяне.
Субмукозни миоми: В този случай миомите растат по посока на маточната кухина (там, където се развива бебето по време на бременността).
Интрамурална миоми: Позиционирани са в мускулната стена на матката (представете си, че страните на матката са стени на къща – миомите растат вътре в мускулната стена).
Субсерозни миоми: Разположени са от външната страна на матката и се развиват към коремната кухина.
Педункулирани миоми: Срещат се рядко и се намират от външната страна на матката.

Как изглеждат миомите?

Ще бъдем откровени – не са красиви и далеч няма да се превърнат в произведение на изкуството, което заслужава увековечаване в рамка. Мускулна тъкан, нарастваща безконтролно, израстъците са обли и гладки, звучи скучно, нали? В някои случаи миомите могат да бъдат прикрепени чрез тънко стъбло, което ги оприличава на гъби.

Означава ли миомата рак?

Изключително рядко миомата преминава през промени, които я трансформират в рак или злокачествен тумор. Всъщност само една от 350 жени с миома би могла да развие злокачествено заболяване. Въпреки това, ако се установи бърз растеж на миомата, е важно да се вземат конкретни мерки.

Какво причинява миома на матката?

Причините за поява на миома не са известни. Повечето миоми се развиват при жени в репродуктивна възраст и обикновено не се наблюдават при млади момичета, които все още нямат менструация.

Какви са симптомите?

Повечето миоми не причиняват никакви симптоми и не изискват лечение, различно от редовно наблюдение от вашия акушер-гинеколог. Това обикновено са малките миоми, както споменахме по-горе.
По-големите миоми обаче могат да предизвикат различни симптоми:

 • Прекомерно или болезнено кървене по време на менструация;
 • Кървене между менструациите;
 • Подуване на корема;
 • Често уриниране;
 • Болка по време на секс;
 • Болки в кръста;
 • Запек;
 • Хронично вагинално течение;
 • Невъзможност за пълно изпразване на пикочния мехур;
 • Необичайно уголемяване на корема, което ви кара да изглеждате като бременна.

Симптомите обикновено отшумяват след менопаузата.

Какво ще почувствате, ако имате миома?

Вече уточнихме, че никак не е задължително да имате дискомфорт при наличие на миома, но… Съществуват различни усещания, които е възможно да почувствате, ако е налице голяма миома (лек дискомфорт или по-силна болка): болки в гърба, тежки менструални спазми, остри бодежи в корема или болка по време на полов контакт.

Променят ли се миомите с течение на времето?

Миомата всъщност може да се свие или да продължи да расте. Няма да е изненада промяната на размера й – нито внезапната, нито постепенната. Причините са различни, но основните „заподозрени“ за това остават хормоните. Например по време на бременност често се наблюдава нарастване на доброкачествения тумор. През този период тялото произвежда високи нива на някои хормони, за да подпомогне растежа на бебето. Хормоналният прилив обаче води също така и до растеж на миомата. В случай че сте бременна и имате миома, вашият акушер-гинеколог внимателно ще я наблюдава при рутинните прегледи.
Уточняваме, че миомата, за съжаление, би могла да се окаже причина за трудно забременяване. Именно поради това е изключително важно да посетите акушер-гинеколог, ако планирате да увеличите семейството си. Навременната диагностика и правилното лечение ще ви спестят ценно време, тревоги и неприятни емоции.

Прочетете още:

Фокусът на Mclinic е насочен предимно към женското здраве, вярваме, че надеждната диагностика е в основата на добрите резултати. Изключително важно е да не пренебрегвате симптомите на ендокринните заболявания – посетете наш акушер-гинеколог, той ще ви насочи към ендокринолог, ако това е необходимо. Ние работим в екип и подхождаме индивидуално към всеки пациент. След прегледа ще ви бъдат назначени конкретни изследвания, които да ориентират нашия специалист за точната диагноза и подходящото лечение.

Възможно ли е да се предприемат действия през бременността? Не само, че е възможно, но e и задължително. Тъй като основната дейност на Mclinic е акушерство и гинекология, ние сме запознати в детайли и с гестационния диабет. Както вече споменахме – лечението се прилага от нашия ендокринолог, който ще проследява състоянието ви през 9-те месеца.

СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС

Очакваме ви!

Независимо дали страдате от нарушена функция на щитовидната жлеза, инсулинова резистентност, диабет или други ендокринни заболявания, в Mclinic ще откриете точните специалисти, които да ви помогнат.
СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС