Какво представлява полипът на маточната кухина?

Полипите на матката са меки израстъци, които се появяват в ендометриума, вътрешната обвивка на матката (органът, в който се развива бебето). Поради тази причина те се наричат също и ендометриални полипи. Образуват се от свръхрастежа на ендометриална тъкан и са прикрепени към ендометриума чрез тънка дръжка или широка основа и се разпростират навътре в матката. Полипите могат да бъдат кръгли или овални, да варират в размер от няколко милиметра до няколко сантиметра. Възможно е да има не само един, а няколко полипа едновременно. За щастие, те обикновено са доброкачествени, въпреки че могат да причинят проблеми с менструацията или репродуктивната способност.

Кой е засегнат от маточни полипи?

Полипите на матката засягат предимно жени на възраст между 40 и 50 години, отколкото по-млади дами. Често се появяват след менопаузата, но не е изключено да се диагностицират и при жени под 20-годишна възраст.
Шанс да се развият им дават наднорменото тегло, високото кръвно налягане (хипертония) или приемът на тамоксифен (лекарство, което се използва за лечение на рак на гърдата).

Защо се появяват?

Конкретната причина за появата на едометриалните полипи трудно може да се назове категорично, но промените в нивата на хормоните определено са фактор. Естрогенът, чиято основна роля е удебеляването на ендометриума всеки месец, също изглежда свързан с образуването на маточните полипи.

Симптомите за наличие на полипи в матката включват следното:

  • Нередовна менструация;
  • Необичайно обилна менструация;
  • Кървене или зацапване между цикъла;
  • Вагинално зацапване или прокървяване след менопаузата;
  • Безплодие.

Най-честият симптом на маточните полипи е нередовният или трудно предсказуем менструален цикъл. При повечето жени цикълът продължават от четири до седем дни, менструацията обикновено настъпва на всеки 28 дни, но този период може да варира и от 21 до 35 дни. Приблизително половината от жените, които имат ендометриални полипи, страдат от нередовна и трудно предсказуема менструация.
Други симптоми включват продължително или прекомерно менструално кървене (менорагия), кървене между менструациите, след полов акт или менопауза. И за да обобщим в цифри – полипите на матката са причина за необичайното кървене при около 25% от тези случаи. Препоръчително е дамите, които изпитват проблеми със забременяването или износването на плода също да се уверят, че нямат полипи в маточната кухина.

Диагностика:

  • Хистероскопия;
  • Трансвагинална ехография;
  • Цветна снимка.

Ако всичко, което прочетохте, ви звучи познато, не се колебайте да се свържете с нас. Специалистите ни са придобили богат опит в областта, който съчетават с модерна техника – всичко това ще ви осигури точна диагноза и насока за разрешаване на проблема. Не на последно място Мclinic предлага еднодневни хирургични интервенции, минимално инвазивни, без болничен престой и физически дискомфорт. Постарали сме се да осигурим на пациентите дискретност, бързо възстановяване и връщане към обичайния начин на живот възможно най-скоро.

Прочетете още:

Фокусът на Mclinic е насочен предимно към женското здраве, вярваме, че надеждната диагностика е в основата на добрите резултати. Изключително важно е да не пренебрегвате симптомите на ендокринните заболявания – посетете наш акушер-гинеколог, той ще ви насочи към ендокринолог, ако това е необходимо. Ние работим в екип и подхождаме индивидуално към всеки пациент. След прегледа ще ви бъдат назначени конкретни изследвания, които да ориентират нашия специалист за точната диагноза и подходящото лечение.

Възможно ли е да се предприемат действия през бременността? Не само, че е възможно, но e и задължително. Тъй като основната дейност на Mclinic е акушерство и гинекология, ние сме запознати в детайли и с гестационния диабет. Както вече споменахме – лечението се прилага от нашия ендокринолог, който ще проследява състоянието ви през 9-те месеца.

СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС

Очакваме ви!

Независимо дали страдате от нарушена функция на щитовидната жлеза, инсулинова резистентност, диабет или други ендокринни заболявания, в Mclinic ще откриете точните специалисти, които да ви помогнат.
СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС