Бременността е период от емоционални и физически промени, а със зачеването на нов живот идват и различните предизвикателства. Едно от най-често срещаните чувства сред бъдещите майки е страхът от предстоящото раждане. Този страх може да окаже влияние върху психичното здраве на жената и дори да се отрази на самия процес на раждане.
В тази статия ще разгледаме научните факти, свързани с психичното здраве на бъдещата майка и тревогата, съпътстваща Големия ден.

Психичното здраве на бъдещата майка

Научните изследвания доказват, че психичното здраве на бременната жена играе ключова роля за нейното общо благосъстояние и дори за здравето на бебето. Стресът и тревожността нерядко повлияват върху хормоналния баланс и имат отрицателен ефект върху развитието на плода в утробата.

Страхът от предстоящото раждане

Страхът от раждането (и бременността), известен още като ,,токофобия‘‘, е общо състояние, което засяга немалък процент от бъдещите майки. Този страх се дължи на различни фактори, включително непознатостта с процеса на раждане, страха от болката или дори лошите преживявания на близки. Изследвания показват, че токофобията може да доведе до по-дълга продължителност на контракциите и повече трудности по време на раждането.

Защо се стига дотук?

Хормонални промени: През бременността се случват значителни промени в хормоналния баланс, които влияят на емоционалното състояние на жената.
Как се отразява стресът върху бебето: Има доказателства, че високите нива на стрес могат да влияят на нервната система на бебето и дори да повишат риска от преждевременно раждане.
Връзка между психичното и физическото здраве:
Психичното здраве на бременната жена е тясно свързано с нейното физическо здраве и общото благосъстояние.

Къде е решението на проблема?

Информираност и подготовка: Информираността е ключов фактор за намаляване на страха. Подготовка на бременните жени помога да се чувстват по-сигурни и уверени. Подходящи са Училища за родители, практически уроци и консултации с акушерки и акушер-гинеколози, както и подходяща литература, написана на достъпен език.
Психологическа подкрепа: Консултацията с психолог или специалист в областта на токофобията може да бъде полезна за борба със страховете и тревожността.
Участието в групи за подкрепа с други бъдещи майки, където се споделят опит и съвети, действа благоприятно.
Физическа активност: Редовната физическа активност помага за овладяването на стреса и подобрява психичното здраве.
Здравословно хапване: Съществуват научни изследвания, които показват връзка между определени хранителни навици и психичното здраве, включително рискове от поява на депресия. И още – прекомерното консумиране на прости въглехидрати, като бялата захар и тесто, може да доведе до бързо повишаване и падане на нивата на глюкоза, което оказва пряко влияние върху енергията и настроението.

Страхът от предстоящото раждане е често срещан аспект от 9-те месеца. Важно е да намерите опитен акушер-гинеколог, който да ви подкрепя, да отговаря на въпросите ви и да отделя достатъчно време за Женска консултация. Не забравяйте – психичното здраве е от съществено значение за цялостното благосъстояние на жената и нейното дете – грижете се за себе си, всички останали се нуждаят от вашата обич и усмивка!

Фокусът на Mclinic е насочен предимно към женското здраве, вярваме, че надеждната диагностика е в основата на добрите резултати. Изключително важно е да не пренебрегвате симптомите на ендокринните заболявания – посетете наш акушер-гинеколог, той ще ви насочи към ендокринолог, ако това е необходимо. Ние работим в екип и подхождаме индивидуално към всеки пациент. След прегледа ще ви бъдат назначени конкретни изследвания, които да ориентират нашия специалист за точната диагноза и подходящото лечение.

СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС

Очакваме ви!

Независимо дали страдате от нарушена функция на щитовидната жлеза, инсулинова резистентност, диабет или други ендокринни заболявания, в Mclinic ще откриете точните специалисти, които да ви помогнат.
СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС