При диабет тип 2 се наблюдава повишено съдържание на глюкоза в кръвта. Хората, които страдат от това заболяване, са изложени на риск от развитие на сериозни здравословни проблеми.

В случай че не се вземат мерки навреме, усложненията могат да бъдат:

  • Слепота;
  • Бъбречно заболяване;
  • Увреждането на нервите може да доведе до болка в нервите или нараняване на краката или други крайници, без да усещате болка
  • Инфаркт, инсулт.

Добрата новина е, че при това състояние нивата на кръвната захар могат да се контролират с диета, упражнения, перорални лекарства, инсулин и други инжекционни лекарства за диабет и др.

По какво се отличава диабет тип 1 от диабет тип 2?

И в двата случая потърпевшите имат високи нива на глюкоза в кръвта, причината за тези високи нива обаче е различна.
Диабет тип 1: Хората с тази диагноза имат високи нива на глюкоза в кръвта, тъй като тялото атакува основни клетки в панкреаса, органът, отговорен за създаването на инсулин. Това води до неспособност на организма да създава и/или използва произведения инсулин.

Диабет тип 2: Панкреасът е в състояние да произвежда инсулин, но тялото не може да го обработва или прилага по предназначение. С течение на времето състоянието се задълбочава.

Други разлики между диабет тип 1 и тип 2:
Възрастта на пациента: Тип 1 обикновено се диагностицира при деца или млади хора (но може да се диагностицира и при по-възрастни), докато диабет тип 2 обикновено се проявява при възрастни и по-рядко при деца.

Възможностите за лечение. В предходна статия, посветена на диабет тип 1, научихме, че за това състояние единственото ефективно лечение е инсулинът.
За хора с диабет тип 2 могат да се използват хапчета, инсулин или неинсулинови инжекции.

Хипогликемията. Нивата на кръвната захар могат да спаднат до опасно ниски нива при хора с диабет тип I, но това може да се случи и на пациенти с диабет тип 2, сравнително по-рядко обаче. Някои лекарства, като инсулин, могат да увеличат риска от хипогликемия.

Превенцията: До момента не е известно дали съществува превенция от диабет тип 1 и по-скоро не можем да говорим за такава. Диабет тип 2 би могъл да се повлияе, както вече споделихме, от балансирания начин на живот.

Кой е изложен на риск от диабет тип 2?

Хората над 45-годишна възраст и тези с наднорменото тегло са сред най-застрашените групи.
Други фактори са:

  • Генетична предразположеност;
  • Гестационен диабет;
  • Високо кръвно налягане;
  • Проблеми с холестерола;
  • Синдром на поликистозните яйчници;
  • Липса на физическа активност.

Как се диагностицира и лекува диабет тип 2?

Посетете специалист, който да Ви насочи към точните изследвания, а след това да се ангажира с подробен коментар на резултатите и бъдещата стратегия за лечение. Екипът в Mclinic подхожда строго индивидуално към всеки пациент, затова не се колебайте да ни се доверие. И напомняне – вашето здраве, е нашият приоритет.

Прочетете още:

Фокусът на Mclinic е насочен предимно към женското здраве, вярваме, че надеждната диагностика е в основата на добрите резултати. Изключително важно е да не пренебрегвате симптомите на ендокринните заболявания – посетете наш акушер-гинеколог, той ще ви насочи към ендокринолог, ако това е необходимо. Ние работим в екип и подхождаме индивидуално към всеки пациент. След прегледа ще ви бъдат назначени конкретни изследвания, които да ориентират нашия специалист за точната диагноза и подходящото лечение.

Възможно ли е да се предприемат действия през бременността? Не само, че е възможно, но e и задължително. Тъй като основната дейност на Mclinic е акушерство и гинекология, ние сме запознати в детайли и с гестационния диабет. Както вече споменахме – лечението се прилага от нашия ендокринолог, който ще проследява състоянието ви през 9-те месеца.

СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС

Очакваме ви!

Независимо дали страдате от нарушена функция на щитовидната жлеза, инсулинова резистентност, диабет или други ендокринни заболявания, в Mclinic ще откриете точните специалисти, които да ви помогнат.
СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС