Към този момент няма известни данни за възникнала драматична ситуация при бременни жени в следствие на COVID-19.

Въпреки, че данните към този момент са ограничени, няма доказателства, че вируса може да бъде предаден на бебето по време на бременността.

Изследователи са анализирали доклад от Китай, в който е описано състоянието на 147 бременни засегнати от коронавирус (COVID-19). Само 8 или 12 жени са имали по-тежки симптоми причинени от вируса. Една жена е имала необходимост от механична вентилация. Всички останали жени са имали леки до умерени симптоми. При жената, която е била включена към апарат за механична вентилация, се наложило спешно оперативно раждане (цезарово сечение). Операцията е била успешна, родило се е здраво дете, а жената се е възстановила.

Друго изследване на китайски учени върху девет бременни жени, които са дали положителна проба за коронавирус (COVID-19) и в последствие са развили пневмония причинена от него, не са открили вирус в околоплодната течност, кръвта от пъпната връв и кърмата. Пробите на новородените също са били отрицателни.

Експертите напомнят, че процеса на събиране на данни и техния анализ е динамичен. Към този момент информацията е оскъдна.

Източник: Live science.com

Close Menu