Какво трябва да знаят бременните за коронавируса (COVID-19)?

1.Какъв ефект има коронавируса върху бременните жени?

Бременните жени не са подложени на по-тежко или различно въздействие от корона вируса, отколкото всички останали хора. Тъй като това е нов вирус, как може да повлияе върху вас и вашия плод се анализира постоянно. Необходимо е да следите нашите съобщения.

При симптоми на грип и грипоподобни състояния, корона вирус се очаква да изпитате лека умора и неразположение, което не е по-тежко от състоянието на всички останали.

По-сериозни симптоми свързани с пневмония се очаква да засегнат по-възрастните, към която група бременните жени не принадлежат.

Вашето състояние предполага завишена уязвимост от заразяване, отколкото жена, която не е бременна.

Ако имате основно заболяване като астма и диабет, може да се почувствате по-зле.

Тежки състояния с неприятен край свързани с корона вирус при бременни не е известен към този момент. (13.03.2020)

2. Какъв ефект ще има covid-19 върху бебето ми, ако бъда диагностицирана с вируса?

Това е нов вирус. Процесът на запознаване с него е динамичен.

Няма доказателства от повишен риск свързан със спонтанен аборт.

Няма доказателства, че вирусът може да премине към плода.

Не се очакват аномалии на плода свързани с корона вируса.

Някои жени със симптоми на корона вирус диагностицирани в Китай ,са родили преди термина. Не е ясно дали корона вируса е причинил това или лекарите са предизвикали раждането.

Следим развитието по тази тема и при настъпване на промяна или допълнителна информация ще Ви запознаем с нея.

3.Какво мога да направя, за да намаля риска от заразяване с коронавирус?

Най-важното нещо, което трябва да направите, е да миете редовно и ефективно ръцете си. Веднага щом влезете в дома си измийте ръцете със сапун.

При възможност останете в домовете си.

При въведените извънредни мерки и възможност от ваша страна, преустановете ходенето на работа. Изисквайте спазването на хигиенни и мерки свързани с изолирането на вашите близки, с които живеете.

4. Какво да предприема при необходимост от пътуване ?

Желателно е да преосмислите тази необходимост, да се съобразите с мерките предложени от властите и да останете в дома си.

При неотложност задължително извършете пътуването със собствен транспорт.

Спазвайте всички хигиенни норми. Наблюдавайте се!

5. Какво трябва да предприема, ако мисля, че съм заразен или изложен на зараза с коронавирус?

Ако сте бременна и се появят симптоми като висока температура (37.5° – 37.9°) градуса целзий, и кашлица е необходимо да се изолирате за период между 14 и 21 дни.

Свържете се с вашия личен лекар и акушер гинеколог, който наблюдава вашата бременност.

Не е необходимо да посещавате лечебно заведение.

Ако в този период, в който сте под карантина започне или се очаква да започне родова дейност, се свържете с вашия наблюдаващ лекар, който трябва да уведоми болницата, която сте избрали да родите за вашите симптоми.

Ако не можете да овладеете симптомите или се притеснявате, че вашето състояние се влошава се свържете с вашия лекар за да обсъдите необходимостта от хоспитализация.

6. Кога и как се извършва тест за зараза с коронавирус ?

Ако трябва да бъде направен тест, то той ще бъде извършен така , както на всички останали пациенти, които не са бременни.

Ще Ви бъде взет материал чрез тампон от устата и носа.

Тестват се пациенти с изразени симптоми и влошаващо се състояние.

При контакт с такива пациенти е необходимо да останете под карантина и да наблюдавате внимателно вашето здравословното състояние.

7. Какво трябва да направя при положителен тест за коронавирус?

Съобразете се с препоръките на екипа извършил теста.

Свържете се с наблюдаващия акушер гинеколог.

При липса на симптоми или леки такива, ще останете под карантина в дома си.

Ще поддържате телефонен контакт с вашия наблюдаващ специалист.

При по-тежки симптоми (кашлица и висока температура) се свържете с вашия семеен лекар и АГ специалист и обсадете необходимостта от приемане в специализирано отделение.

Обсъдете необходимостта от образни изследвания на вашия плод.

Ултразвукова диагностика

Морфологичен анализ

Ехокардиография

8. Мога ли да посещавам женска консултация при положителна проба за коронавирус (covid-19) ?

Свържете се с вашата женска консултация и наблюдаващия АГ специалист. Уведомете ги за вашата положителна проба. Ако състоянието Ви позволява да останете под карантина, не се налага да бъдат извършвани високо специализирани медицински дейности в определен срок, то вие ще бъдете посъветвани да отложите вашето посещение за по-късен етап. При необходимост от задължително посещение при специалист, обсъдете всички подробности с лечебното заведение.

9.Какво да предприема при изтичане на карантината и отрицателна проба от коронавирус (covid-19) ?

При изтичане на карантината и вашето възстановяване е потвърдено с отрицателен тест е желателно да направите профилактичен преглед, както и ултразвукова диагностика на плода. При съвет от вашия акушер гинеколог може да направите допълнителни образни изследвания.

10. Особености при раждане с предположение или доказана проба за коронавирус.

Към този момент няма данни, които да препоръчват нормално (вагинално) или оперативно раждане. При влошаване на вашето състояние (затруднено дишане) може да се препоръча и да се премине към оперативно раждане (цезарово сечение). Няма доказателства свързани за противопоказания, които се отнасят за обезболяване при нормално или оперативно раждане.

11. Мога ли да предам коронавирус на бебето ?

Няма описани случаи за предаване на коронавирус през третия триместър на плода, както и при нормално или оперативно раждане. При потвърдена положителна проба ще бъде взет и материал за изследване от вашето бебе. Не са известни случаи на предаване на вируса към вашето дете посредством кърмата. Вие може да кърмите детето си като спазвате многократно завишени хигиенни мерки. При наличие на нова информация ще Ви информираме своевременно.

Close Menu