10-те най-важни стъпки, когато планираме бременност

Решили сте, че е време да увеличите своето семейство? Чудесно, създаването на нов живот е едно от най-прекрасните неща, които биха могли да ви случат. Преди да пристъпите към действие обаче, сме подготвили за вас 10 съвета, които ще улеснят планирането и ще допринесат за здрава бременност.

Бързаме да споделим кои са те:

  • Поне три месеца преди опитите за зачеване се откажете от вредните навици – цигари, алкохол, застоял живот и неподходяща храна. Изберете водата вместо плодовите сокове, кафето и газираните напитки. Използвайте всяка удобна ситуация, за да се движите пеша, правете леки упражнения у дома или във фитнеса. Избягвайте да консумирате пакетирани храни, тестени и захарни изделия. Яйцеклетките не обичат захар, предпочитат протеини.

  • Изследвайте (след насока от акушер-гинеколог) дали имате дефицит на някои важни витамини (фолиева киселина, витамин Б12, витамин Д, цинк и др.)

  • Посетете своя акушер-гинеколог и го помолете да ви вземе цитонамазка и да пусне вагинален и цервикален секрет за микробилогия. Не пропускайте да проверите също така налични ли са някои неканени, но тихи гости, като хламидията, уреаплазмата и микоплазмата. Нелекуваните инфекции биха могли да повлияят негативно върху спермограмата на мъжа и да станат причина за сраствания или запушване на фалопиевите тръби при жената. Не на последно място вашият лекар ще огледа яйчниците, матката и ще преброи антралните фолилуки (последното се случва на третия ден от цикъла).

  • Време е за зъболекар! Точно така, уверете се, че нямате проблеми със зъбите или ги решете преди забременяването, в случай че такива са налице.

  • Среща с ендокринолог – посетете такъв специалист, дори ако нямате установен проблем с щитовиндата жлеза, инсулина и кръвната захар. Преди прегледа си пуснете базални хормони (между втори и пети ден от цикъла) LH, FSH, Estradiol, Prolactin. TSH на чист ден от цикъла, сутрин (преди 10:00 ч., на гладно и без консумация на кафе). Дали са необходими още изследвания, ще прецени специалистът на място, след като се запознае с резултатите и ви прегледа обстойно. Д-р Стефан Димитров, ендокринолог с дългогодишен опит, е на ваше разположение в Mclinic.

  • Не пренебрегвайте разширените вени и дълбоката венозна тромбоза, ако вече сте диагностицирани. Посетете специалист, споделете му плановете за бременност и следвайте неговите насоки. В Mclinic ви очаква д-р Лъчезар Добричков, който ще бъде по вас преди, по време и след бременността, за да следи състоянието ви.

  • Тест за тромбофилия – към днешна дата все повече от причинните за спонтанни аборти, изоставането на плода, рисковата бременност се търсят именно в тромбофилията. Коментирайте с хематолог какво е изследването, къде и кога да го направите.

  • Изберете подходящи витамини за планиращи бременност, но след препоръка от лекар (избягвайте да се доверявате на непроверена информация от анонимни източници в онлайн пространството).
  • В случай че имате излишни килограми, може би ще се наложи да се разделите с тях. Не пристъпвайте към популярни диети, ще стресирате организма. Доверете се на диетолог, който да ви насочи към вашия режим.
  • Освободете се от стреса, той не действа благоприятно на хормоните. Разходките на чист въздух, времето за отдих и почивка, доброто настроение ще са ваш съюзник в приключението, наречено Нов Живот. Наслаждавайте се на любовта и понякога хвърляйте поглед към календара, показващ овулацията.

Прочетете още:

Фокусът на Mclinic е насочен предимно към женското здраве, вярваме, че надеждната диагностика е в основата на добрите резултати. Изключително важно е да не пренебрегвате симптомите на ендокринните заболявания – посетете наш акушер-гинеколог, той ще ви насочи към ендокринолог, ако това е необходимо. Ние работим в екип и подхождаме индивидуално към всеки пациент. След прегледа ще ви бъдат назначени конкретни изследвания, които да ориентират нашия специалист за точната диагноза и подходящото лечение.

Възможно ли е да се предприемат действия през бременността? Не само, че е възможно, но e и задължително. Тъй като основната дейност на Mclinic е акушерство и гинекология, ние сме запознати в детайли и с гестационния диабет. Както вече споменахме – лечението се прилага от нашия ендокринолог, който ще проследява състоянието ви през 9-те месеца.

СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС

Очакваме ви!

Независимо дали страдате от нарушена функция на щитовидната жлеза, инсулинова резистентност, диабет или други ендокринни заболявания, в Mclinic ще откриете точните специалисти, които да ви помогнат.
СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС