Гестационният диабет е форма на диабет (заболяване, при което нивата на глюкоза в кръвта са по-високи от препоръчителните), която може да се развие по време на бременност, обикновено през втория триместър.
За да изясним цялостната картина, е необходимо да погледнем към глюкозата – тя се появява в организма посредством храната, която консумирате, поддържа жизнените процеси на клетъчно ниво. Следва да обърнем внимание и на панкреаса – орган, разположен точно зад стомаха, произвеждащ инсулин. Не на последно място по важност е и въпросният инсулин. Това е единственият хормон в организма, понижаващ нивото на кръвната захар. Повишените нива на кръвна захар водят до увеличено производство на инсулин, а в резултат – панкреасът се износва.

Какво се случва през 9-те месеца?

По време на бременността плацентата произвежда хормони, които помагат на бебето да се развива, но същевременно блокират действието на инсулина в тялото на жената, повишавайки кръвната захар. Повечето жени, при които е налице гестационен диабет, нямат симптоми.

Кой е изложен на риск?

Гестационният диабет засяга около 4–10 % от бъдещите майки. Всяка бременна жена може да се окаже с това състояние, но някои дами са изложени на по-голям риск от други.

Рисковите фактори включват:

  • Възраст (над 25 години; рискът е още по-голям след 35 години).

  • Раса (среща се по-често при афроамериканци, испанци, американски индианци и азиатски американци).

  • Наднормено тегло и затлъстяване.
  • Лична история на гестационен диабет или преддиабет.
  • Раждане на бебе с тегло над 9 килограма.
  • Фамилна анамнеза за диабет тип 2 (при родители, братя и сестри).

Повечето жени с гестационен диабет нямат симптоми, така че всички бременни трябва да бъдат изследвани за това състояние между
24-ата и 28-ата гестационна седмица. При някои се назначава диагностика още през първите месеци. Тестът се нарича „обременяване с глюкоза“ и се провежда на няколко етапа в един ден. Вашият ендокринолог ще прецени как да действа спрямо индивидуалния случай. Не е изключено да се наложи секцио.
Едно е сигурно – важно е специалистите да колаборират в екип, подхождайки комплексно към състоянието на пациента. В Mclinic знаем колко е ценно доверието към лекарите и работим на световно ниво, за да го оправдаем.

Може ли гестационният диабет да бъде опасен?

Ако не се вземат мерки за високата кръвна захар при жени с гестационен диабет, това определено би могло да има последствия. Възможни са усложнения при раждането, повишаване теглото на бебето и обременяване на здравето му на по-късен етап от затлъстяване, както и развитие на диабет. За майката се увеличава рискът от преждевременно раждане, прееклампсия или високо кръвно налягане.
Неконтролираният гестационен диабет също увеличава риска от жълтеница и проблеми с дишането при новороденото. След раждането бебето може да развие и хипогликемия, потенциално опасно състояние. Докато е в утробата, панкреасът на бебето произвежда големи количества инсулин в отговор на високата кръвна захар на майката и продължава да го прави дори след раждането. Без захарта, доставяна от майката обаче, излишъкът от инсулин е в състояние да доведе до понижаване нивото на глюкоза при бебето.

Възможни симптоми при гестационен диабет:

  • Повишени жажда и уриниране.
  • Умора (усещане за умора през цялото време).
  • Замъглено зрение.
  • Инфекции на пикочния мехур, влагалището или кожата.

Как се лекува гестационният диабет?

Балансираната диета, поддържането на здравословно тегло и редовните упражнения са важни за предотвратяването и лечението на гестационен диабет. Ако диетата и упражненията не са достатъчни, може да се наложи лечение с перорални лекарства или инсулин. Във всеки случай едно е ясно – специалистът ще следи редовно нивото на кръвната ви захар.

След появата на бебето

Тъй като жените, които са имали гестационен диабет, са изложени на риск от развитие на диабет тип 2, се налага да проверят кръвната си захар шест седмици след раждането на бебето, както и да не пропускат редовните прегледи след това. Помнете – кърменето би могло да намали шансовете за наднормено тегло и развитие диабет тип 2 при детето.

Прочетете още:

Фокусът на Mclinic е насочен предимно към женското здраве, вярваме, че надеждната диагностика е в основата на добрите резултати. Изключително важно е да не пренебрегвате симптомите на ендокринните заболявания – посетете наш акушер-гинеколог, той ще ви насочи към ендокринолог, ако това е необходимо. Ние работим в екип и подхождаме индивидуално към всеки пациент. След прегледа ще ви бъдат назначени конкретни изследвания, които да ориентират нашия специалист за точната диагноза и подходящото лечение.

Възможно ли е да се предприемат действия през бременността? Не само, че е възможно, но e и задължително. Тъй като основната дейност на Mclinic е акушерство и гинекология, ние сме запознати в детайли и с гестационния диабет. Както вече споменахме – лечението се прилага от нашия ендокринолог, който ще проследява състоянието ви през 9-те месеца.

СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС

Очакваме ви!

Независимо дали страдате от нарушена функция на щитовидната жлеза, инсулинова резистентност, диабет или други ендокринни заболявания, в Mclinic ще откриете точните специалисти, които да ви помогнат.
СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС