Миома, миомен възел, фиброид, лейомиома – всички тези думи са синоними на едно и също заболяване.

Какво представляват миомите?

Миомите са доброкачествени тумори, произлизащи от гладкомускулни клетки и най-често се срещат в пикочно -половия и стомашно-чревния тракт и по-рядко в кожата и в дълбоките меки тъкани. Маточните лейомиоми (фиброиди) представляват най-често срещания доброкачествен тумор при жените между 20—50% и повече при дами в репродуктивна възраст. Тези мезенхимни тумори обаче са редки при жени под 18-годишна възраст.
Ще обърна внимание на субмукозните миоми – тези, които растат към кухината на матката. Оплакванията, водещи жените при гинеколога, обикновено са много облни менструации (често чуваме следното: ,,За 2-3 дни ми се излива кръвта“ или „Имам много обилен мензис със съсиреци“; „Чувствам се отпаднала, неработоспособна, разсеяна, нямам сили“). Друг път основната причина е, че не забременяват дълго време, при това без да се пазят.
Цифри:
Миомите се срещат при 20% до 50% от жените в репродуктивна възраст, но се смята, че са единствената причина за безплодие само при 1% до 2,4%.

До какво водят?

Предполага се, че миомите намаляват плодовитостта, като причиняват запушване на отвора на маточната тръба откъм кухината на матката или причиняват дисфункционални маточни контракции, които могат да увредят транспорта на сперматозоидите и яйцеклетката или нидацията на оплодената яйцеклетка. Неуспехът на имплантацията може да се дължи на секреция на вазоактивни вещества, възпаление на
Ендометриума, атрофия или увреждане на съдовете на ендометриума, разположен над или срещу миомата. Големите по размери миоми, изкривяващи маточната кухина или шийката на матката, могат да предразположат към усложнения
при бременност – преждевременно раждане, неправилно предлежание на плода, възпрепятстване на раждането и следродилен кръвоизлив. Установено е, че отстраняването на субмукозните миоми (тези, които растат към
кухината на матката) чрез хистероскопия значително повишава успеваемостта на забременяване. След отстраняването им в повече от 80% от случаите и другите симптоми – като обилно менструално кървене, например, също изчезват. Хемоглобинът се възстановява с или без помощта на добавки.

Коя хистероскопска техника е подходяща?

В зависимост от конкретния случай, който се определя от големината, разположението и броя на субмукозните миоми, се избира съответната хистероскопска техника. В нашия медицински център тя може да се осъществи чрез хистерорезекция – бримкова ексцизия (тоест изрязване на тумора със специална жичкообразна примка, през която протича биполярен ток, който не се провежда през тялото на пациента, а само в рамките на примката, което го прави много по-безопасен), оперативна хистероскопия – с помощта на тънки милиметрови инструменти, които се въвеждат през специален канал в хистероскопа. Нова техника за лечение на миомите е използването на диоден лазер, който е с високо ниво на безопасност, изключително много щади тъканта и може да се използва без анестезия. Оперативната хистероскопия и диодния лазер, в ръцете на опитен и обучен специалист, могат да бъдат извършвани и без упойка.
В нашия медицински център внимателно и подробно обсъждаме вида на миомата, коя техника ще е най-добре да използваме и дали ще бъде необходимо обезболяване. Обсъждат се и всички рискове и ситуации, които теоретично могат да настъпят, а също и алтернативите на лечение. Понякога е възможно операцията да се извърши и на два-три етапа, ако е необходимо, например при по-голям размер на възлите или при
по-дълбоко разположените в матката.
Хистероскопията е ,,златен стандарт“ за лечение на субмукозни миоми.

Автор: д-р Марта Дончева

Прочетете още

Фокусът на Mclinic е насочен предимно към женското здраве, вярваме, че надеждната диагностика е в основата на добрите резултати. Изключително важно е да не пренебрегвате симптомите на ендокринните заболявания – посетете наш акушер-гинеколог, той ще ви насочи към ендокринолог, ако това е необходимо. Ние работим в екип и подхождаме индивидуално към всеки пациент. След прегледа ще ви бъдат назначени конкретни изследвания, които да ориентират нашия специалист за точната диагноза и подходящото лечение.

Възможно ли е да се предприемат действия през бременността? Не само, че е възможно, но e и задължително. Тъй като основната дейност на Mclinic е акушерство и гинекология, ние сме запознати в детайли и с гестационния диабет. Както вече споменахме – лечението се прилага от нашия ендокринолог, който ще проследява състоянието ви през 9-те месеца.

СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС

Очакваме ви!

Независимо дали страдате от нарушена функция на щитовидната жлеза, инсулинова резистентност, диабет или други ендокринни заболявания, в Mclinic ще откриете точните специалисти, които да ви помогнат.
СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС