Офис хистероскопия, диагностична хистероскопия, оперативна хистероскопия… с упойка или без? Знаем, че имате много въпроси, на които с удоволствие ще отговорим, има смисъл. Има смисъл, защото вярваме, че ще бъде много полезно за пациентите да разберат колко е важна самата процедура, колко малък е рискът от манипулацията и колко ключова информация можем да получим при това изследване.
Подлагали ли сте се на гастроскопия, колоноскопия, а бронхоскопия? Всички тези ,,скопии“ са миниинвазивни процедури, значително по-малко рискови от класическата отворена техника за диагноза и лечение.
Защо? Първо, не се налага да се прави хирургичен разрез – всичко се случва през естествените отвори-пътища, които имаме. Второ – въвеждаме нашето „второ“ по-силно, по-добро „око“ или иначе казано – оптиката. Тя има увеличителна способност, а свързана с камерата ни позволява да показваме и на другите какво виждаме, както и да направим запис на видяното.
Хистероскопия – да погледнем в матката, но преди да влезем там, минаваме през влагалището, канала на шийката и после се озоваваме в кухината на матката. Колко много неща можем да видим и в предверието: ендометриоза, киста, септум, полип и т.н.

Кои биват най-честите причини, насочващи вниманието ни към небходимост от хистероскопия:

1. Неправилните кръвотечения (във всяка възраст)
Причините за тях могат да бъдат различни:

  • Липса на менструация, болки с неясен произход;
  • сраствания в кухината на матката, най-честа причина за което са кюретажите;
  • стеснение на канала на маточната шийка – след аборти, конизации, химио- или лъчетерапия, менопауза.

2. Вътрематочна спирала. Ниско срязан конец, срастнала спирала, неправилно поставена спирала, която дава оплакване от болки и кървене с неправилен характер, невъзможност за свалянето ѝ, когато настъпи моментът за това. Помислете само –колко болка, неприятно усещане, упойки могат да бъдат спестени чрез хистероскопията, която дава възможност да се види проблемът и да се отстрани с един инструмент, тънък колкото жичка.

3. Вече настъпва времето, в което искате да имате деца, но не се получава, а билогичният часовник тиктата.

Понякога причината се крие в матката и това може да се установи и поправи чрез хистероскопия:

  • Септуми (вагинални или маточни прегради);
  • Сраствания;
  • Матка с намалени размери;
  • Проблем с цикатрикса на предшестващо секцио и второто бебе не става („защо ли, нали вече веднъж съм била бременна“, се питате вие);
  • Възпалителни промени в матката – т.нар хроничен ендометрит, който може да бъде диагностициран само с помощта на хистероскопия.

4. Имате повтарящи се аборти. Отново причината причината може би е в матката: Септум или особеност във формата и големината й (много често поправимо състояние чрез хистероскопия).

Думи за финал
Ако имате някои от симптомите или конкретните проблеми, нека заедно да разрешим ситуацията и да намерим правилните отговори спрямо вашия конкретен случай. Вече разбрахте, че не е страшно, особено когато направите първата крачка, останалата част от пътя ще изменете с нашата подкрепа.

Автор: д-р Марта Дончева

Прочетете още

Фокусът на Mclinic е насочен предимно към женското здраве, вярваме, че надеждната диагностика е в основата на добрите резултати. Изключително важно е да не пренебрегвате симптомите на ендокринните заболявания – посетете наш акушер-гинеколог, той ще ви насочи към ендокринолог, ако това е необходимо. Ние работим в екип и подхождаме индивидуално към всеки пациент. След прегледа ще ви бъдат назначени конкретни изследвания, които да ориентират нашия специалист за точната диагноза и подходящото лечение.

Възможно ли е да се предприемат действия през бременността? Не само, че е възможно, но e и задължително. Тъй като основната дейност на Mclinic е акушерство и гинекология, ние сме запознати в детайли и с гестационния диабет. Както вече споменахме – лечението се прилага от нашия ендокринолог, който ще проследява състоянието ви през 9-те месеца.

СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС

Очакваме ви!

Независимо дали страдате от нарушена функция на щитовидната жлеза, инсулинова резистентност, диабет или други ендокринни заболявания, в Mclinic ще откриете точните специалисти, които да ви помогнат.
СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС