За съжаление, не всеки инвитро специалист ще Ви препоръча хистероскопия преди инвитро процедура. Ще се опитам да ви обясня защо, според мен, хистероскопията е най-добрият начин да проверите дали матката ви е здрава и готова за бременност. Чрез хистероскопия могат да бъдат диагностицирани проблеми, които ултразвуковото сканиране, хистеросалпингографията или хистеросонографията не могат да конкретизират в пълнота.

И така, какво се случва по време на хистероскопията?

Започваме с диагностичната хистероскопия, която може да се извърши и без каквато и да е упойка. Как се извършва?
Въвеждаме дълъг и тънък тръбоподобен инструмент с оптика през влагалището в матката. Това обикновено става без да поставяме спекуулум. За междинна и разтваряща пространството за оглед среда използваме физиологичен затоплен разтвор, който се усеща приятно като измиване с вода. Усеща се допирът на инструмента. Преди въвеждането му влагалището се почиства с марля, напоена в специален разтвор за дезинфекция. Точно в този момент обикновено казвам, че това ще бъде най-неприятното усещане от цялата процедура (обмислям друг начин за дезинфекция).
По пътя оглеждаме влагалището, шйката и бавно влизаме в канала й, който естествено продължава към кухината на матката. Оглеждаме го внимателно. Той е важен – структура на жлезите, гладкост, дължина, кривина, стеснения и т.н. Могат да се установят полипи, прегради, микрополипи, сратвания и др. Каналът на шийката има външен и вътрешен отвор. След като преминем и вътрешния отвор на цервикалния канал, пред нас се открива широкото пространство на маточната кухина. Именно в на този етап може да почувствате леки менструално подобни крампи. През цялото време ще си говорим, в нашите възможности е да променяме налягането на водата, можем да спрем за малко или просто да прекратим процедурата. Оглеждаме дълбочината, формата, вътрешния слой –ендометриума, дъното на матката и нейните рогове отляво и отдясно, където се оглеждат и вътрешните отвори на маточните тръби. Там е лоното на бъдещото бебе. Къщата трябва да е чиста и спретната, за да му хареса и то да остане цели 9 месеца.
След това лирично отлонение бих искала да отбележа, че ако има някаква аномалия (полип, срастване), то въпросната може да се отстрани и на момента. В хистероскопията го наричаме ,,see&threat“ (,,виж и излекувай“). По преценка на специалиста съществува опция гореспоменатото да се осъществи на втори етап, вече с анестезия.
Изображенията се гледат на екран и се записват. Страничните ефекти след хистероскопия са редки. Инфекциите се срещат при по-малко от 0,4 % от случаите. Съществува нисък шанс за кървене. По-честите нежелани реакции включват усещане за подуване и спазми, подобни на менструация, които лесно се преодоляват с медикаменти.

Кои са най-честите причини за проблем със забременяването, които можем да лекуваме с хистероскопия?

  • Полип на ендометриума
  • Субмукозна миома
  • Септум
  • Аномалии в размера и формата на матката (Т-образна, дисморфична матка)
  • Сраствания (най-тежкото – Ашерман синдром – цялостно срастване, изпълващо кухината на матката)
  • Маточен септум /преграда/
  • Хроничен ендометрит

Как се поставя диагнозата?

Хистероскопията е изключително ценен метод на изследване при затруднения със зачеването или преди инвитро процедури. Много проблеми се откриват и лекуват само с хистероскопия/например хроничния ендометрит, субмукозната миома, септума на матката, вътрематочните или цервикални сраствания/.

Следва продължение….

Автор: д-р Марта Дончева

Прочетете още

Фокусът на Mclinic е насочен предимно към женското здраве, вярваме, че надеждната диагностика е в основата на добрите резултати. Изключително важно е да не пренебрегвате симптомите на ендокринните заболявания – посетете наш акушер-гинеколог, той ще ви насочи към ендокринолог, ако това е необходимо. Ние работим в екип и подхождаме индивидуално към всеки пациент. След прегледа ще ви бъдат назначени конкретни изследвания, които да ориентират нашия специалист за точната диагноза и подходящото лечение.

Възможно ли е да се предприемат действия през бременността? Не само, че е възможно, но e и задължително. Тъй като основната дейност на Mclinic е акушерство и гинекология, ние сме запознати в детайли и с гестационния диабет. Както вече споменахме – лечението се прилага от нашия ендокринолог, който ще проследява състоянието ви през 9-те месеца.

СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС

Очакваме ви!

Независимо дали страдате от нарушена функция на щитовидната жлеза, инсулинова резистентност, диабет или други ендокринни заболявания, в Mclinic ще откриете точните специалисти, които да ви помогнат.
СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС