Как да се подготвите за амбулаторна хирургия

Нашият водещ специалист д-р Марта Дончева  ще ви прегледа и оцени общото състояние преди операцията. Ако  открие  медицински проблеми, които се нуждаят от специално внимание, ще ги обсъди  с личния ви лекар и ще се консултира със   специалист по вътрешни болести.

Въпреки че повечето хора не се срещат с анестезиолога  си до деня на операцията, този лекар играе активна и важна роля при оценяването и подготовката на хора  за операция. Преди или в деня на операцията   анестезиологът ще прегледа  наличната медицинска информация, ще направи  изследване и ще обсъди плана за анестезия с пациента  и семейството му, както и ще   отговори на всички въпроси или притеснения. Най-често при еднодневната хирургия се прилага местна анестезия.

Хората с медицински проблеми, като претърпени  сърдечни пристъпи, инсулт, високо кръвно налягане, диабет, астма или ХОББ, трябва да посетят задължително специалист  или анестезиолог преди деня на операцията. При това посещение лекарят може да изисква и следната информация:

  • Копия на медицински записи, особено ЕКГ, резултати от тестове на сърцето и белите дробове и скорошни лабораторни изследвания
  • Информация за хронични заболявания и минали хирургични процедури, включително всички проблеми, възникнали по време на предишни операции
  • пълен списък с лекарства (както с рецепта, така и без), включително витамини, хранителни добавки, билки и тяхната дозировка

Предоперативната консултация  се стреми да отговори на всички въпроси, да спомогне за успокояване на страховете и тревогите по отношение на анестезията и хирургията и да гарантира, че човек разбира съществуващите медицински проблеми. Тази оценка също потвърждава, че човекът е в добро общо състояние преди операцията.

Понякога се препоръчват промени в лекарствата или добавките или се изисква повече изследвания  преди операцията. Например, ако приемате антикоагуланти. Рядко анестезиолог може да отложи или да отмени операцията за по-нататъшна оценка.

Ето няколко полезни съвета, които да следвате преди  хирургичната интервенция:

  • Не яжте и не пийте преди процедурата. В противен случай, анестезията може да провокира повръщане, а в редки случаи да причини аспирационна пневмония (когато съдържанието на стомаха попадне в белите ви дробове) или проблеми с дишането. Хирургът  или анестезиологът ще ви   даде конкретна информация на пациента кога да спре да приема храна и течности
  • Може да се дадат специфични инструкции за продължаване на някои медикаменти или за прекъсване на други , като аспирин или антикоагуланти/разредители на кръвта/, няколко дни преди процедурата. Тези препоръки трябва да се следват внимателно. Грешката може да забави или да отмени операцията.
  • Не носете бижута, защото може да ги изгубите или те да предизвика дразнене на кожата, ако са прекалено стегнати.
  • Избягвайте тежкия грим в деня на операцията
  • Не носете контактни лещи, защото може да ги изгубите, да изсъхнат или да надраскат очите.
  • Ако имате протези, извадете ги преди процедурата

Всичко това ще ви помогне да се чувствате спокойни и да сте в най-добра кондиция за хирургичната интервенция. Съвсем скоро след нея ще се приберете у дома и ще се върнете към обичайния си режим.

Следваща статия: В медицинския център за амбулаторна хирургия

Close Menu