Синдромът на поликистозните яйчници е метаболитно заболяване, засягащо предимно жените в репродуктивна възраст. Някои изследвания сочат, че голяма част от пациентите не са диагностицирани или пък поставянето на точна диагноза е отнело над година. За щастие, за разлика от ендометриозата, поликистозата е далеч по-лесна за констатиране и лечение.

Какви са симптомите?

  • Оскъдна менструация;
  • Нередовна менструация;
  • Твърде дълга менструация;
  • Повишено окосмяване;
  • Проблема кожа;
  • Невъзможност за забременяване – липса на овулация;
  • Повишен инсулин;
  • Себореен дерматит;
  • Повишени мъжки хормони и повишен LH (съотношението LH/FSH е нарушено).

Има ли причини, които водят до Синдром на поликистозни яйчници?

Как се поставя диагнозата?

Ултразвуковият преглед е задължителен – на него могат да се забележат множество фоликули в яйчниците (често биват оприличавани на броеница), но е възможно такива и да липсват. Диагнозата се поставяме в комбинация с изследвания на хормони, кръвна захар, инсулин, външни белези и състоянието на яйчниците. Нерядко поликистозата се превръща в параван за намаления яйчников резерв, защото е възможно изкуствено да повиши нивата на Анти-Мюлеровия хормон (АМХ), който показва именно това – какво е състоянието на фертилитета при жените.

Лечение

За да бъде успешно третирането на поликистозните яйчници, е необходим комплексен подход – промяна на начина на живот, специфичен хранителен режим, сваляне на излишните килограми, подходящи добавки, много движение и хидратация на организма. В някои случаи се налага да се приложи инвитро процедура (рискът от хиперстумулация е повишен), но подготовката за нея също включва всичко, изброено по-горе.

Mclinic съветва…

Ако планирате бременност или просто искате женското ви здраве да процъфтява, то не пропускайте редовните прегледи при акушер-гинеколог и еднокринолог. Не на последно място – грижете се за себе си, хранете се балансирано, спете достатъчно и намерете своя начин да редуцирате стреса. При нас ви очакват опитни специалисти, техника на световно ниво и разбира се, индивидуален подход към вашето състояние.

Прочетете още

Фокусът на Mclinic е насочен предимно към женското здраве, вярваме, че надеждната диагностика е в основата на добрите резултати. Изключително важно е да не пренебрегвате симптомите на ендокринните заболявания – посетете наш акушер-гинеколог, той ще ви насочи към ендокринолог, ако това е необходимо. Ние работим в екип и подхождаме индивидуално към всеки пациент. След прегледа ще ви бъдат назначени конкретни изследвания, които да ориентират нашия специалист за точната диагноза и подходящото лечение.

Възможно ли е да се предприемат действия през бременността? Не само, че е възможно, но e и задължително. Тъй като основната дейност на Mclinic е акушерство и гинекология, ние сме запознати в детайли и с гестационния диабет. Както вече споменахме – лечението се прилага от нашия ендокринолог, който ще проследява състоянието ви през 9-те месеца.

СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС

Очакваме ви!

Независимо дали страдате от нарушена функция на щитовидната жлеза, инсулинова резистентност, диабет или други ендокринни заболявания, в Mclinic ще откриете точните специалисти, които да ви помогнат.
СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС