Labiaplasty

След появата на децата сякаш целият свят се променя около жената и тя трябва да се научи да вибрира в новия ритъм на своето време. Говорейки за промяна, насочваме фокуса и към физическата такава – интимна, лична, дискретна, но същевременно изключително значима. Можем ли да ремоделираме избледнялото усещане за женственост? И как? Тайната ще научим от следващите редове, по темата говори д-р Марта Дончева, акушер-гинеколог с над 25-годишен опит, включително в областта на едноскопската хирургия и естетичната гинекология. Ето какво споделя тя:

Все по-често получаваме въпроси, свързани с процедурата лабиопластика, набираща голяма популярност сред жените. Дамите, които вече са си я направили, коментират, че дори е трябвало да предприемат тази стъпка по-рано. Но, нека научим…

Какво представлява лабиопластиката?

Лабиопластиката е оперативно премахване на излишната тъкан в интимната област. Процедурата би могла да се извърши както върху малките, така и върху големите лабии (намалява се дължината на лабиите и/или се прави корекция, ако има асиметрия). Факт е, че интимната пластика на малките лабии е по-често търсената опция. Тъй като процедурата е хирургична, то следва да се извърши от сертифициран пластичен хирург или гинеколог. В мое лице – като специалист от женски пол, пациентките лесно разчупват границата на срам и неудобство, говорейки честно и откровено. Оценявам го и им благодаря.

Защо жените я избират?

Уголемените лабии пречат на жената да носи бански, бельо – като цяло дрехи по тялото, без да се притеснява. За съжаление, успяват да откраднат усещането за женственост. Именно това ми споделят повечето от пациентките, обсъждайки водещата причина за решението им да се подложат на процедурата. Не на последно място е и фактът, че подобно естетическо състояние позволява задържане на секрети, отделени от тялото, създавайки предпоставка за по-чести инфекции. Също така е възможна промяна на струята при уриниране, а това – както се досещате, също създава дискомфорт.

Важно е да подчертая, че съветвам дамите да предприемат подобни действия, водени единствено от своето лично убеждение, без да позволяват външен натиск, било то и от своя партньор. Интересното е впрочем, че мъжете често се опитват да разубедят своята половинка да се подложи на интимна пластика, което означава, че те харесват и приемат жената до себе си, обичайки я такава, каквато е. И това е прекрасно. Истината е, че, ако пожелаем подобна промяна, мотивирани от чуждо мнение, няма как да си гарантираме одобрение и в бъдеще. Когато някой е свикнал да търси недостатъци, той винаги ще ги намира. По-скоро е важно жената да получи разбиране и подкрепа.

Личен опит

Когато започнах да извършвам процедурата, разбрах, че не всеки хирург би могъл безопасно да извърши операцията. Но това не е всичко – за да има естетичен ефект, са необходими опит, обучение и много практика. Какво имам предвид? Ако лабиите се изрежат много близо до основата, могат да възникнат усложнения, свързани с инервацията и кръвоснабдяването им.
Това предразполага към дефекти при зарастването, болезнени белези, намаляване или промяна в чувствителността, оголване на главичката на клитора, което създава дискомфорт и хиперчувствителност, намалена механична защита на входа на влагалището и риск от инфекции, сухота. Когато операцията се извърши по правилата обаче, имаме редица ползи. Първата и най-видимата, разбира се, е естетичният им вид.
Втората е свързана с прибирането им под нивото на големите лабии и липсата на дискомфорт – да висят или да изпъкват под бельото. Третата полза неминуемо отива при по-доброто сексуално преживяване, което се дължи на редуцирания слой кожа над клитора, намаляваща чувствителността му.

За кого е подходяща интервенцията? Има ли значение на каква възраст ще се направи?

Лабиопластика може да се приложи в диапазона от 15—65-годишна възраст. Не бива да се прави преди настъпване на пубертета, тъй като хормоналните промени при израстването, могат да доведат до уголемяване на малките лабии.
Лабиопластика се прави и при асиметрия на лабиите, основно с козметична цел. Хипертрофията на лабиите може да настъпи в резултат на хормонални стимули, след раждане, след травматично продължително въздействие в тази област, както и по неизвестни причини. Със сигурност, за много от дамите, родили своите дечица нормално, и сблъскали се впоследствие с промяна на външните полови органи – при това не каква да е, а трудна за приемане, темата, която дискутираме в настоящия текст, е изключително любопитна. И в този ред на мисли – тук е мястото да уточня, че процедурата би могла да се направи и преди жената да е станала майка, без да се притеснява, че нормалното раждане ще повлияе негативно на резултата.

Подготовка преди процедурата

В нашата клиника действаме много системно и не пропускаме нито един важен детайл преди да бъде извършена процедурата. Макар да няма обременяваща за пациентката подготовка, е добре да знаете, че ние не правим компромис със стъпките. Предварително разговаряме подробно и обсъждаме процедурата – рисковете, техниките, целите и очакванията. Правим изследвания на кръв и урина, гинекологичен преглед, при който се взима микробиология от влагалищен секрет. Следва консултация с анестезиолог, кардиолог и ако жената има съпътстващи заболявания, консултация със съответния специалист. Не е необходима специална подготовка преди процедурата, но грижата за добрата хигиена е задължителна. Здравето не означава само липса на болест, но е и състояние на физическо, умствено и социално благополучие.

Как протича възстановяването?

Възстановяването протича в няколко етапа. Аз съм го разделила на два: ранен (първите 3 седмици) и късен (следващите 2 месеца).
През първата седмица е фазата на възпалението. Това означава болка, оток, зачервяване и намалена функция. Звучи страшно, но в действителност не е. Най-неприятното усещане е свързано с отока. За болка, която да се нуждае от обезболяващи, са ми споделяли едва около 1% от пациентките.

Решението на дискомфорта е лесно:

 • ледени компреси;
 • обезболяващи;
 • редовни промивки;
 • ограничаване на движението.

През втората седмица е фазата на пролиферация. Това означава активизиране на клетките, които започват да създават новата тъкан (произвеждат се колаген, еластин, хиалуронова киселина, която започва да покрива раната, случват се процесите на зарастване). Или иначе казано – намаляване отока и сърбеж, който е с различен интензитет.
Решението: продължаваме с промивките с отвара от смрадлика, но и само вода също помага, нанасяме с крем, който да помогне на новата тъкан да се образува.

Третата фаза е фазата на ремоделиране на колагена, която се слива с втория етап през следващите няколко месеца. През тази фаза вече ще се чувствате значително по-добре. Промивките могат да се намалят до 2 пъти на ден. Конците започват да се резорбират и тогава препоръчвам смяна на кремчето, с което да се мажете 2 пъти на ден. Препоръчително е през първите 3 седмици да не се обезкосмявате (това може да бъде предпо- ставка за инфекция). Спортът е позволен, но не в пълния си обем. Трябва да се ограничи до горната част на тялото. След месец ще сте готови да се върнете към обичайния си начин на живот, включващ спорт и полови контакти.

Каква е анестезията?

Анестезията, която най-често използваме при тази процедура, е спиналната упойка. Тя трае около 2—3 часа и позволява обезболяване – както по време на операцията, така и часове след нея. Няма никакво усещане при процедурата, но ако предпочитате да сте будни, така ще бъде – ще си говорим и слушаме музика… Лабиопластиката се прави и с местна упойка, и обща – изборът е ваш.

Рисковете, свързани с процедурата са:

 • белези;
 • инфекция;
 • хеморагия;
 • променена или липсваща чувствителност;
 • неудовлетвореност от външния вид;
 • нужда от втора процедура.

Трябва да се подчертае, че гореизброените състояния са много редки в опитни ръце.

Усложнения:

 • ранни (инфекция, кървене);
 • късни (свързани с инервацията и кръвоснабдяването-дупчести дефекти, намалена или липсваща чувствителност; свързани с техниката – болки при полов контакт).

Не бива да се прибързва с корекциите. Някои дефекти в първите месеци претърпяват положителни промени с времето. Трябва да имате търпение да изчакате около 5—6 месеца. Безкрайно ценно е да коментирате всичките си страхове и притеснения с вашия хирург.

Дубай

По време на пандемията, преминах онлайн курс, който съдържаше лекции и филми, надграждащи познанията ми в областта на естетичната гинекология. Дубай е ,,Мека“ на клиниките по пластична хирургия. Преподавателите ми бяха от трите различни края на света – Турция, САЩ и Португалия. Темите включваха както хирургични, така и неинвазивни естетични процедури. Това, което се прилага в естетичната дерматология, важи 100% и за естетичната гинекология, което ми отвори нови възможности за лечение на гинекологични заболявания, пред които свивах рамене и пращах при алтернативни на медицинските специалисти. Сега се чувствам повече от окрилена и щастлива да помагам на стотици жени.

След края на пандемията преминах още два курса, но вече с практическа част и имах възможност да работя с реални пациенти. Всяко връщане от Дубай ме правеше все по-убедена в ползата на неинвазивните процедури, които — в съчетание с хирургичните, се превръщат в идеално решение и дават отлични резултати. Не мога да скрия, че работя с огромна страст, за да получат дамите най-доброто лечение и финален щрих.

Техниката

Много жени се интересуват от техниката, която прилагам, в днешно време пациентите са добре информирани. Две биват основните техники, които при някои случаи може да се комбинират. Най-често се използва edge/край, периферия/ или триминг /от trim/подрязвам, подстригвам на англ./. Това означава, че лабията се изрязва равномерно отгоре до долу по ръба.

Другата техника е wedge /клин-от англ./ – изрязва се триъгълник с връх към основата на лабията и свободните краища се събират и зашиват. При тази техника се запазва в по-голяма част външния ръб на лабиите, който обикновено е по-пигментиран.

И при двата метода няма съществени разлики при възстановяването и естетичния вид. В някои случаи е оптимално да се приложат съвместно и двете техники, например при по-изразени клиторни крачета и удебеляване в горната част на лабията. Това са неща, които подробно трябва да се обсъдят и решат предварително. Предполагам, удачно е, да обърна внимание на пластиката на клиторната качулка. Това е кожната гънка, която е разположена над клитора и встрани от него.

Често пъти тя е хипертрофирала и покрива плътно клитора, което може да намали сексуалното удоволствие Визуално, ако се намали дължината на лабиите, а се остави хипертрофиралата клиторна качулка, резултатът няма да е естетичен. Затова е необходимо да се обсъди нейното оформяне. Много е важно и доколко се отнема от нея, тъй като, ако клиторът се оголи, това може да доведе до хиперчувствителност и дискомфорт.

За финал

Мили дами, ако смятате, че имате подобен проблем, но се притеснявате да потърсите подкрепа – недейте. В мое лице ще намерите не само професионалист, готов да направи най-доброто, за да върне усещането ви за женственост, но и приятел, съмишленик, човек, подхождащ с емпатия, към всичко онова, което ще споделите.

Час за консултация, можете да запазите на тел. +359 888 776 944

Прочетете още

Фокусът на Mclinic е насочен предимно към женското здраве, вярваме, че надеждната диагностика е в основата на добрите резултати. Изключително важно е да не пренебрегвате симптомите на ендокринните заболявания – посетете наш акушер-гинеколог, той ще ви насочи към ендокринолог, ако това е необходимо. Ние работим в екип и подхождаме индивидуално към всеки пациент. След прегледа ще ви бъдат назначени конкретни изследвания, които да ориентират нашия специалист за точната диагноза и подходящото лечение.

Възможно ли е да се предприемат действия през бременността? Не само, че е възможно, но e и задължително. Тъй като основната дейност на Mclinic е акушерство и гинекология, ние сме запознати в детайли и с гестационния диабет. Както вече споменахме – лечението се прилага от нашия ендокринолог, който ще проследява състоянието ви през 9-те месеца.

СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС

Очакваме ви!

Независимо дали страдате от нарушена функция на щитовидната жлеза, инсулинова резистентност, диабет или други ендокринни заболявания, в Mclinic ще откриете точните специалисти, които да ви помогнат.
СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС