Здравейте, скъпи приятели! Поставяме началото на поредица от полезни материали, които ще бъдат фокусирани към хистероскопията – офис хистероскопия, лазерна и оперативна.
В настоящия текст ще ви запознаем с обобщена информация за процедурата, вярвайки, че ще Ви бъде интересна и полезна.

Хистероскопията е минимално инвазивна процедура за оглед на маточната кухина, по време на която може бъде взета биопсия, както и да се отстранят полипи, сраствания, септуми, миоми и др. Често се препоръчва на жени с менструални проблеми, необичайно вагинално кървене, болка в таза, трудности със зачеването или спонтанни аборти.
Хистероскопията позволява на опитните специалисти в Mclinic внимателно да разгледат влагалището, шийката и вътрешността на матката и да вземат проби за анализ от точно определени места.
Mclinic разполага с най-ново поколение хистероскопско оборудване на фирмата Storz и използва биполярен ток, който е с най-високо ниво на безопасност. Токът преминава през два електрода, които се намират на самия инструмент, а не преминава през тялото, както е при монополярния ток. Немалко жени се подлагат на процедурата в амбулаторни условия, без да е необходима упойка. Разбира се, процедурата може да бъде извършена и под обща анестезия, след като се обсъди типа на оперативната намеса и индивидуалната нагласа на пациентката.
Друг източник на лечение с висока безопасност за пациента и максимално съхраняващ здравата тъкан е диодния лазер, който е иновация в хистероскопията за България.
В Mclinic съпровождаме пациентите през всяка стъпка – от първата консултация, през изследванията, подготовката и самата процедура, уточнявайки с тях дори най-дребните детайли. Не на последно място продължаваме да бъдем на разположение след интервенцията, за да сте спокойни и да получите своевременен отговор на всички въпроси.

В кои случаи се препоръчва хистероскопия?

 • Необичайно вагинално кървене, включително кървене след менопаузата, кървене между менструациите и обилен цикъл.
 • Тазова болка.
 • Повтарящи се спонтанни аборти.
 • Проблеми със зачеването.
 • Диагностика на миоми, полипи и септум.
 • Скрининг рак на ендометриума.

В Mclinic успешно прилагаме хистероскопия при:

 • лечение и отстраняване на миома;

 • премахване на полипи;

 • отстраняване на неправилно изместени вътрематочни спирали;
 • отстраняване на сраствания, които могат да причинят проблеми със зачеването.
 • отстраняване на прегради на матката, шийката и влагалището;
 • корекция на маточни малформации;
 • извършване на ембриоскопия-преглед на загинал ембрион в първи триместър и др.

Ако се притеснявате от промяна в менструалния цикъл, имате обилно кървене или зацапване след менопаузата, усещате болки в таза, опитните специалисти от Mclinic с удоволствие ще Ви предоставят експертна оценка, прегледи и съвети.

Преди Хистероскопия в Mclinic

Нашите специалисти ще Ви посрещнат в уютната обстановка на отлично оборудван за прегледи кабинет. Преди всичко лекарят снема медицинска анамнеза за състоянието на пациента. Преди хистероскопията се извършва рутинен гинекологичен преглед и се взима влагалищен секрет, за да се изключи инфекция. Ще бъдете насочени към кръвни изследвания
ще преминете и преглед с трансвагинален ултразвук.

След консултацията акушер-гинекологът ще планира вашата хистероскопия, ще ви обясни каква е целта на процедурата и какво ще бъде извършено по време на нея. Ще получите съвети и относно необходимата подготовка.
Нашите специалисти обикновено извършват хистероскопията с или без местна упойка (поставя се в шийката на матката). Процедурата е с кратка продължителност, обикновено около 10 минути.
Обща анестезия се прилага при дами, на които предстои по-обширна намеса, а не само диагностична, както и по желание на пациента. В тази ситуация ще бъдете информирани да не приемате храна и течности преди хистероскопията. Продължителността може да бъде в рамките на 20—30 мин.
Самата процедура представлява въвеждане на хистероскоп в кухината на матката през шийката. Към него има прикрепена камера, отговорна за висококачествените изображения на монитора. За да се раздалечат стените на органа, се използва затоплен физиологичен разтвор, който се провежда в матката под налягане, създавано от специална помпа и може да се контролира чрез нея в зависимост от целите на манипулацията.
След това специалистът ще използва специално проектирани фини инструменти за вземане на биопсии, премахване на полипи, миоми и т.н.

След процедурата

След процедурата ще бъдете настанени в стая за почивка, като ние ще Ви осигурим и еднократно бельо с превръзка, в случай че се появи леко зацапване (нормално е да има такова, не се тревожете). Малко по-късно можете да се приберете у дома, а на следващия ден да продължите с обичайните си дейности. Ние ще Ви информираме относно резултата и ще споделим препоръки за следващите стъпки. Индивидуалните насоки и грижи в Mclinic са част от процеса.
Възможно е да почувствате леки менструалноподобни болки, съпроводени от оскъдно кървене, които, ако изобщо е необходимо, лесно се преодоляват с взимането на обезболяващ медикамент. Екипът ни винаги ще бъде на разположение, ако имате някакви притеснения или неразположения.

Прочетете още:

Фокусът на Mclinic е насочен предимно към женското здраве, вярваме, че надеждната диагностика е в основата на добрите резултати. Изключително важно е да не пренебрегвате симптомите на ендокринните заболявания – посетете наш акушер-гинеколог, той ще ви насочи към ендокринолог, ако това е необходимо. Ние работим в екип и подхождаме индивидуално към всеки пациент. След прегледа ще ви бъдат назначени конкретни изследвания, които да ориентират нашия специалист за точната диагноза и подходящото лечение.

Възможно ли е да се предприемат действия през бременността? Не само, че е възможно, но e и задължително. Тъй като основната дейност на Mclinic е акушерство и гинекология, ние сме запознати в детайли и с гестационния диабет. Както вече споменахме – лечението се прилага от нашия ендокринолог, който ще проследява състоянието ви през 9-те месеца.

СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС

Очакваме ви!

Независимо дали страдате от нарушена функция на щитовидната жлеза, инсулинова резистентност, диабет или други ендокринни заболявания, в Mclinic ще откриете точните специалисти, които да ви помогнат.
СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС