Могат ли миомите да причинят анемия?

Да – разбира се, желязодефицитната анемия често се проявява при наличието на миома. Анемията, най-общо казано, представлява недостиг на червени кръвни телца. Някои от основните признаци, по които да я разпознаете, са умора и слабост. Не се изненадвайте, но има случаи, в които жените усещат силен глад за лед, глина, нишесте или мръсотия. Странно е, но факт. При дами с обилна и тежка менструация анемията често се превръща в неканен спътник. Миомата, от друга страна, се появява в ролята на черешката на тортата, водейки до прокървяване в периода извън менструацията. За анемията – консултирайте се с лекар, вероятно ще ви предпишат медикаменти или инфузия на желязо. И, едва ли има нужда да уточняваме, но все пак ще го споменем, поверете проблема в ръцете на опитен специалист – възможно е да се наложи да се разделите с миомата оперативно.

Диагностика

В много случаи миомата се открива за първи път по време на рутинен преглед при акушер-гинеколог, както и при проследяване на бременността. Доста често, споделяйки с лекаря, че страдате от обилна менструация или необичайно прокървяване извън цикъла, ще го насочите към правилния метод на диагностика.

Съществуват някои изпитани техники в диагностиката:

Ултрасонография: Неинвазивен образен тест, визуализиращ органите със звукови вълни. В зависимост от размера на матката, ултразвукът може да се извърши по трансвагинален или трансабдоминален път.

Ядрено-магнитен резонанс (ЯМР): Използва радиочестотни вълни и магнит, създаващи образ на органите и структурите в тялото на пациента.

Компютърна томография: Създава изображения на вътрешните органи от различни ъгли с помощта на рентгенови лъчи.

Хистероскопия: Миниинвазивен метод за изследване на цервикалния канал и маточната кухина, при което се визуализират и вътрешните отвори на маточните тръби. Изследването се извършва с тънка тръба, в която се вкарва телескопична тръба, свързана с оптичен кабел, камера и монитор.

Хистеросалпингография (HSG): Подробно рентгеново изследване, при което първо се инжектира контрастен материал, след което се правят рентгенови снимки на матката.

Сонохистерография: Малък и тънък катетър се поставя трансвагинално, чрез него се инжектира физиологичен разтвор в маточната кухина. Тази допълнителна течност допринася да се създаде по-ясен образ на матката, отколкото при преглед със стандартен ултразвук.

Лапароскопия: Лекарят прави малък разрез в долната част на корема, поставя тънка и гъвкава тръба с камера в края, за да огледа внимателно вътрешните органи.

Лечение:

Лечението на миомата би могло да варира в зависимост от размера, броя и местоположението ѝ, както и колко неприятни симптоми причинява на пациентката. При положение, че не изпитвате никакъв дискомфорт, може да не се наложи допълнителна намеса. Малките миоми често са оставяни единствено „под наблюдение“. Ако се констатира обаче, че миомата нараства, незабавно ще се вземат мерки.
В случай че се борите тежки симптоми – включително анемия от прекомерното кървене, умерена до силна болка, проблеми с безплодието или проблеми с пикочните пътища и червата, лечението обикновено е необходимо.

Вашият план за лечение зависи от няколко фактора:

  • Брой на миомите.
  • Размер на миомите.
  • Местоположение.
  • Симптоми.
  • Планиране на бременност.

Ако планирате да имате деца в бъдеще, някои възможности за лечение може да не са подходяща опция. Споделете своите желания и предпочитания с акушер-гинеколога и той ще предложи подходящо и индивидуално лечение.

Възможности за лечение:

Медикаментозна терапия

Добавки с желязо: Ако имате анемия, породена от обилното кървене, вашият лекар би могъл да предложи прием на добавка с желязо.
Противозачатъчни: Съществуват различни опции, които да използвате, включително орални контрацептивни хапчета, интравагинална контрацепция, инжекции и вътрематочна спирала.
Агонисти на гонадотропин-освобождаващ хормон (GnRH): Прилагат се под формата на спрей или инжекция, а целта е да предизвикат „свиване“ на миомата. Понякога се използват за свиване на миома преди операция, което улеснява отстраняването ѝ. За съжаление, не премахват окончателно миомата – ако спрете приема им, тя отново може да „разцъфне“.

Операция на миома

Има няколко фактора, които трябва да се вземат предвид, когато се говори за различните видове операции за отстраняване на миома. Не само размерът, местоположението и броят на миомите могат да повлияят на метода за лечение, но също така и желанието за бъдеща бременност. Някои хирургически възможности запазват матката, докато други — могат или да я увредят, или да я премахнат.
Миомектомията например е процедура, позволяваща на вашия лекар да премахне миомата, без да уврежда матката. Съществуват няколко вида миомектомия. Видът на процедурата, която би била най-подходяща за вас, зависи от това къде се намират миомите, колко големи са и какъв е техният брой.

Видовете процедури за миомектомия за премахване на миома могат да включват:

Хистероскопия: Тази процедура се извършва чрез въвеждане на тънък, гъвкав инструмент (подобен на тръба) през вагината и шийката на матката. По време на тази процедура не се правят разрези. Възстановяването е лесно и бързо, пацинетката почти не изпитва дискомфорт.
Лапароскопия:  За разлика от хистероскопията, тази процедура включва няколко малки разреза на корема, може да се извърши и с помощта на робот.
Лапаротомия: По време на тази процедура се прави разрез на предната коремна стена, за да се отстранят образуванията.
Хистеректомия: Целта на операцията е матката да се отстрани. Хистеректомията е единственият начин за пълно лечение на миомата — само така можете да ѝ кажете “сбогом” завинаги. Премахвайки матката си напълно, лишавате миомата от възможността да се появи отново, следователно ще помагате за довиждане и на симптомоте. Ако само матката ви бъде отстранена, а яйчниците оставени – няма да влезете в преждевременна менопауза след хистеректомията. За осъществяването на този тип лечение се препоръчват минимално инвазивните процедури –вагинални, лапароскопски или роботизирани подходи.
Емболизация на миома на матката: Процедурата е минимално инвазивна, цели да минимизира и унищожи наличието на миоми. В маточната артерия или радиалната артерия се поставя малък катетър и се използват малки частици, за да се блокира притокът на кръв от маточната артерия към миомите.
Радиочестотна аблация (RFA): Това е безопасно и ефективно лечение за жени със симптоматична миома на матката и може да бъде извършено чрез лапароскопски, трансвагинален или трансцервикален подход.
Уточняваме, че съществува и по-нова процедура, наречена ,,фокусиран ултразвук” с магнитен резонанс (MRI), който също успешно се прилага при лечението на миома. Тази техника всъщност се осъществява, докато се намирате в ядрено-магнитен резонанс.

Има ли рискове, свързани с лечението на миома?

Както може би предполагате, всеки метод на лечение би могъл да крие определени рискове. Лекарствата понякога ни се отблагодаряват със странични ефекти, всичко е индивидуално и зависи как ще реагира организмът. Говорете с вашия лекар за всички лекарства, които може да приемате за други медицински състояния, обсъдете пълната медицинска история, преди да започнете да приемате ново лекарство. Ако имате нежелани реакции след започване на новото лекарство, не губете време и отново се допитайте до специалист как да се справите с тази ситуация.
Операциите също не са съвсем безобидни. Всяка подобна интервенция ви излага на риск от инфекция, кървене и други неудобства, свързани с процедурата и анестезията.

Дали миомите ще изчезнат сами?

При повечете жени, след менопаузата, миомата започва доброволно да се свива. Това се случва поради намаляване стойността на определени хормони. Когато и ако това се случи, за щастие, изчезват и мъчителните симптоми.

Прочетете още:

Фокусът на Mclinic е насочен предимно към женското здраве, вярваме, че надеждната диагностика е в основата на добрите резултати. Изключително важно е да не пренебрегвате симптомите на ендокринните заболявания – посетете наш акушер-гинеколог, той ще ви насочи към ендокринолог, ако това е необходимо. Ние работим в екип и подхождаме индивидуално към всеки пациент. След прегледа ще ви бъдат назначени конкретни изследвания, които да ориентират нашия специалист за точната диагноза и подходящото лечение.

СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС

Очакваме ви!

Независимо дали страдате от нарушена функция на щитовидната жлеза, инсулинова резистентност, диабет или други ендокринни заболявания, в Mclinic ще откриете точните специалисти, които да ви помогнат.
СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС