В Mclinic посрещаме бъдещите майки с особено внимание, защото знаем колко емоционални са те през 9-те месеца, отлично познаваме и разбираме техните страхове за предстоящите събития, свързани с появата на бебето. Един такъв момент например, будещ немалко въпроси, е периодът на кърменето. По темата полезни съвети споделя Йоана Пецоранска, акушерка в Mclinic.

Приятел до мама

Ролята на акушерката в подкрепата на родилката започва не само със стартирането на кърменето, а с изграждането на доверие още по време на проследяването на бременността. Всяка родилка трябва да се наслади на процеса, a ние – акушерките, следва да сме до нея, да я подкрепяме, изслушваме, да помагаме, тъй като това е интимен момент и безкрайно ценен спомен след време. За, жалост, пътят, по който минава една бъдеща майка, невинаги е лесен. Добрата новина е, мили майки, че не сте сами – ние сме до вас, вашият екип, хората, на които се доверявате за информация, грижа, насоки – специалистите, които наричате ,,приятели‘‘.

Тайната на успеха

За да може майката да стартира един успешен процес на кърмене, е важно и нейното здравословно състояние. В този ред на мисли – да, има значение как точно е преминало раждането. Ако то е било леко, без усложнения, тялото на майката дава ясен знак, че е готово за новия етап, естествено заложен от природата. Нужно е да подсигурим спокойствие на родилката, приятна обстановка. И най-важното – показваме на майката различни пози за кърмене, така че на нея и бебенцето да им е комфортно. Обясняваме на мама как да захване гърдата, как да подаде зърното към новороденото и тази подкрепа продължава, докато жената не се почувства уверена, спокойна, сигурна. Ако обаче раждането е преминало по-трудно, наложило се е секцио, тогава съветвам дамите да си подарят малко време за възстановяване на организма.

Най-големите грешки

Не четете какво пише във форумите, мили дами, там не е съвсем безопасна територия. Ако имате въпроси, тревоги, проблем – обърнете се към консултант по кърмене или медицинско лице с опит. През първите седмици след раждането понякога светът не изглежда розов. Постоянство, търпение и време са нужни, за да се потопите в новата житейска роля, да изградите ,,режим‘‘, да свикнете с бебенцето и да научите да разпознавате сигналите на мъника. Бъдете внимателни и спрямо грижата към себе си –  пълноценен режим на хранене, сън и приемане на течности са в основата на качественото възстановяване. Нека менюто ви да бъде изготвено с помощта на специалист. Здравата и щастлива майка има здрави и щастливи деца – запомнете го.

Малките и големите предизвикателства

Предизвикателствата, пред които се изправят майките в началния процес на кърмене, са: по-бавното слизане на кърма, заспиващото или ,,мързеливо”  бебе, разранени зърна, недоспиването… Хм, нека не забравяме колко важен е сънят за организма, както и как се отразява промяната в хормоните или запушването на млечните канали – все проблеми, които атакуват и емоционално майката. Дишайте… и се въоръжете с крем за превенция от разраняване на зърното. Спокойно, не е вреден нито за вас, нито за бебето. Тъй като кожата около самата ареола е твърде нежна, за да се избегне разраняване, е препоръчително ареолата да се маже с ланолинов крем. Вариантите са доста и на разнообразни фирми, без отмиване са, нямат специфична миризма, която да дразни бебето. Най-добре е да се прилагат след кърмене, тъй като ще има достатъчно време до следващото хранене на бебетп, за да се прояви действието в полза на гърдата. Ако се получи разраняване, майката трябва да спре да дава на бебенцето от тази гърда, но пък е нужно да започне да се изцежда с помпа и да прилага Гармастан до пълното възстановяване на зърното.

Важно е да се знае, че този продукт е с отмиване, слага се малко количество от него върху чист памучен тампон или марля, не е задължително да е стерилна, преседява се с него около 15-20 минути, след което гърдата се измива със сапун без допълнителни аромати, по възможност натурален, който да не изсушава кожата. NB! Колкото и болезнено да е всичко, жената не трябва да пропуска цеденето на разранената гърда, за да не се получи запушване на млечните жлези. В помощ на майките идват и силиконовите зърна. Избирайте ги според размера на вашите зърна, а не според бебето, досещате се, че е хубаво да са ви по мярка.

И още:

Стресът играе огромна роля, отнемайки от качеството на живот. Той влияе не само върху кърменето, а върху нашето емоционално здраве. Много хора подценяват емоционалното здраве – ето ви още една грешка. В днешно време сякаш живеем на бързи обороти, не се наслаждаваме на живота, а препускаме през него. Стараем се да ,,изпълним” някакви наложени норми и да се напъхаме в определени стереотипи без да се запитаме щастливи ли  сме всъщност от това, което правим. Хормоните, отделящи се, когато организмът ни е подложен на стрес, са: кортизол, адреналин, норадреналин, инсулин, естроген, тестостерон и пролактин. Промянта в нормалните нива на тези хормони често води до спад в количеството на кърма и дори до спирането й. Забравете за обвиненията ,,не съм добра майка‘‘. Сигурна съм, че искате най-доброто за своето дете, а това директно ви прави чудесна майка, другото е плод на интуиция, учене, четене, опити, питане и подкрепа от правилните специалисти (да не пропускаме и любимите хора).

Баланс отвъре навън…

Балансираният хранителен режим е от изключително значение за качеството и количеството на кърмата. През този период (докато женате е кърмачка) не бива да се приемат храни, които са силни алергени – цитруси, храни които имат диуретичен ефект, сурово месо или риба. Също така не трябва да се прекалява с бобови култури, тъй като те са газообразуващи и могат да предизвикат дискомфорт при бебето. Приемът на вода по време на кърмене също е от огромно значение. Тогава се засилва и желанието на самия организъм, така че – давайте и смело се хидратирайте. Организирайте си три основни хранения, като количеството и калорийният състав на храната да не се различават от обичайния и си направете две междинни хапвания, които да са по-малки като грамаж от основните.

Ох, боли…

Първоначално може да изпитвате болка по време на кърмене, която да е съпроводена и с маточни контракции. Защо? По време на кърмене се отделя хормонът окситоцин, който пък от своя страна води до контракции. Но тази болка намалява с всяко кърмене, защото организмът привиква към това ново усещане за него. Всяко начало е трудно, но имам новина за вас – в този случай ще става все по-хубаво. Кърменето създава специална връзка между майката и бебето, освен това действа благоприятно върху изграждането на имунитет. Ако можете да кърмите, но се колебаете поради суета, неудобство на графика, усещане за несигурност – спрете точно сега с колебанията. Изберете да кърмите, потърсете подкрепа и всичко ще се нареди. След време ще знаете, че сте взели правилното решение.

 

Героят, предизвикващ спорове сред майките (и не само) – адаптираното мляко. Живеем във време, в което технологиите се развиват стремглаво, научните изследвания, медицината – също. Аз лично не съм против да се дава на бебето адаптирано мляко, тъй като вече голям процент от различните видове са направени по начин, който включва хранителните вещества, необходими за нормалното и пълноценно развитие на вашето бебе. И преди да получа упреци, бързам да уточня – не са малко жените, които нямат кърма или не могат да кърмят толкова дълго, колкото им се иска. Тези жени силно страдат, изпитват тежко чувство на вина, страхуват се непрестанно за развитието на своите деца, за тях няма друго решение. По-лошото е, че биват сравнявани с други майки-кърмачки, някак негласно се сдобиват с титлата ,,аз се провалих‘‘. Детето има нужда от майка си, от контакт кожа до кожа, от грижа, любов, допир, милване, песни – а адаптираното мляко, предвид гореспоменатите обстоятелства, няма да му навреди, дори напротив. Апелът ми към дамите, които не могат да кърмят, е – наслаждавайте се на сладките моменти с новороденото, отлитат като миг. Важна е и ролята на педиатъра, който всеки месец ще наблюдава бебето.

Мит или истина? Да, сякаш цялото ежедневие на новите майки е осеяно с битка, разразила се в бойното поле на ума – много съвети, безброй мнения, но как да изберем акуратно? Доверете се на своя лекар/акушерка. Четете и преценето кое е добро конкретно за вас и вашето дете.

Кърмене след секцио – трудно е: Аз лично съм против слагането на гърда веднага след секцио, защо? Защото секциото е коремна операция, обвързана с поставянето на медикаменти в организма на майката. Също така секциото води след себе си до по-бавен процес на адаптация и възстановяване на организма, което е обвързано и с производството на кърма. Грешка, която допускат много майки, е мислейки си че след секцио, ако стимулират постоянно гърдите, цедейки се или слагайки бебето на гърда често, това ще подпомогне по-бързото идване на кърма. Напротив – прекомерното слагане на гърда води до разраняването на зърната, свикване от страна на бебето, че зърното е ,,биберон‘‘ и последващо неефикасно кърмене. Съветът, който давам аз на пациентите си, е да имат търпение, да изминат съзнателно целия път и етапите му, да не подминават знаците, които им дава тялото.

Вода на бебето: Аз съм твърдо ЗА даването на вода, но тук нека не бъркаме заместването на хранене с мляко с предлагане на вода. Особено когато бебето е родено през летните месеци, е важно неговият организъм да бъде достатъчно хидратиран. Не се притеснявайте, ако в кърмата ви има необходимото количество вода, бебето ви няма да пожелае допълнително от прозрачната течност.

Заедно сме силни – този слоган не бива да се забравя. Ролята на семейството е от изключително значение както за възстановяването на родилката, така и относно процеса на кърменето. За жената раждането е един от важните, щастливи, но и трудни моменти. Близките на родилката следва да проявят емпатия и да не спират да й обръщат внимание, само защото вече бебето е у дома. Вслушвайте се в желанието на човека до вас, дами – и вие, татковци! Да ви призная, напоследък забелязвам тенденция, в която мъжете вземат решения вместо техните съпруги. Те преценяват дали жената ще кърми, как да роди – смятам, че подобни решения са на жената, а мъжът е подкрепящата фигура. Бащи, просто бъдете до вашите половинки, обичайте ги във всичките им форми, помагайте им в отглеждането детето и не забравяйте – всяка мама е герой. Ваша любима е вашият герой!

Когато имате нужна – ние, акушерките, сме насреща! Много често помагаме със съвети по телефона или с домашни посещения. Поддържаме контакт с родилката и се стремим да бъдем максимално близо до нея и бебето.

Прочетете още

Фокусът на Mclinic е насочен предимно към женското здраве, вярваме, че надеждната диагностика е в основата на добрите резултати. Изключително важно е да не пренебрегвате симптомите на ендокринните заболявания – посетете наш акушер-гинеколог, той ще ви насочи към ендокринолог, ако това е необходимо. Ние работим в екип и подхождаме индивидуално към всеки пациент. След прегледа ще ви бъдат назначени конкретни изследвания, които да ориентират нашия специалист за точната диагноза и подходящото лечение.

СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС

Очакваме ви!

Независимо дали страдате от нарушена функция на щитовидната жлеза, инсулинова резистентност, диабет или други ендокринни заболявания, в Mclinic ще откриете точните специалисти, които да ви помогнат.
СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС