Когато се опитвате да заченете, всеки нов симптом може да накара сърцето ви да вибрира от вълнение. Чакането да разберете дали този месец ви очакват две розови чертички на теста, се оказва наистина мъчително. Да, трудно е да не се вглеждате във всяко схващане, спазъм или ново усещане. Но кои в действителност са първите признаци на бременността, какви са онези ранни сигнали, издаващи благата вест…
В настоящата статия ще отговорим на всички въпроси по темата.

А преди това

Не съществува твърдо правило ,,кога, защо и как‘‘ се проявяват признаците на бременността. Някои дами ги забелязват още около две седмици след зачеването, докато други започват да усещат ,,нещо различно‘‘ четири, пет седмици по-късно – когато менструацията видимо закъснява. Помнете, че всяка жена изминава свой собствен път към бременността, така че не се сравнявайте с чуждия опит. И, разбира се, само защото изпитвате нещо от типа на признаците на бременност, никога не е гаранция, че на борда има бебе. Тестът за бременност има последната дума.

По същество, ето кои са ранните признаци:

Болезнени гърди
Гърдите ви са твърде чувствителни, а зърната сякаш възпалени, изпитвате болка при допир? Ако е така, възможно е да сте заченали през този цикъл. Възможно е да започнете да забелязвате разлика в начина, по който изглеждат гърдите ви, и не е необичайно да ви се струват тежки и подути.
За съжаление, много жени изпитват подобен дискомфорт преди настъпване на менструацията им. Но има една основна разлика: При бременност чувствителността не изчезва (поне през първите месеци), както обикновено се случва при ПМС.
По време на ранната бременност нивата на хормоните естроген и прогестерон се повишават, което води до увеличаване на притока на кръв към гърдите. Тези хормони са и причината някои жени да изпитват чувствителност по време на овулация и като част от ПМС – но в този случай хормоните започват да спадат с приближаването на началото на менструацията и болката в гърдите отшумява. Ако сте заченали, гърдите ви ще стават все по-чувствителни.
Вземете поддържащ сутиен, за да облекчите дискомфорта.

Потъмняване на ареолите
Ако търсите ранни признаци на бременност, погледнете ареолите си – областта около зърната. Понякога изглеждат по-тъмни и по-големи една-две седмици след зачеването, което ги прави едни от най-забележимите ранни признаци на бременността. И това не е всичко – вгледайте се внимателно и ще забележите, че вените на гърдите ви също са по-видими. Не са изключени и малките подутини/пъпчици по краищата на ареолите. Те се наричат туберкули на Монтгомъри и имат за цел да помагат за смазването на зърната ви, когато бебето е на бял свят, готово да суче.

С напредването на бременността ареолите ви могат да продължат да растат и да придобиват по-наситен цвят. До година след раждането би следвало всичко да се върне постарому (с леки изключения).

Спазми
Подобно на възпалените гърди и спазмите са сред ранните признаци на бременността. Спазмите обаче не трябва да са силни, затова се свържете с лекар, ако усещате силна болка само от едната страна или ако имате едновременно и кървене, и спазми (извън менструалния период, разбира се).
Важно уточнение. Крампите, които се появяват по време на ранната бременност, се дължат на увеличения приток на кръв към матката. Крампите преди менструация се дължат на повишеното количество простагландини, които помагат на матката да се подготви да изхвърли лигавицата си.

Имплантационно кървене
Имате светлорозово или кафяво зацапване около седмица преди да дойде менструацията ви? Ако се чудите ,,може ли кървенето да е признак на бременност?”, отговорът всъщност е ,,да”. То може да е т.нар. имплантационно кървене, един от ранните признаци на бременността.
Зацапването се случва между 6 до 12 дни след зачеването, когато оплодената яйцеклетка се заравя дълбоко в лигавицата на матката ви, причинявайки леко дразнене.
Няколко дни след зачеването оплодената яйцеклетка се придвижва по фалопиевите тръби и победоносно установява ,,гражданство‘‘ в матката ви, прикрепяйки се към стената ѝ. Тъй като лигавицата на матката е богато кръвоснабдена, често може да се появи зацапване, което не е причина за безпокойство.
Зацапването при имплантация се среща при около 25% от жените.

Не забравяйте да си направите тест за бременност. Ако се окаже, че не сте заченали, отбележете датата, на която се е появило зацапването, и в кой ден от цикъла сте били. След това внимателно наблюдавайте какво се случва през следващите месеци и се консултирайте със специалист.

Висока базална телесна температура
Ако записвате своята базална телесна температура, може би сте ,,уловили‘‘ един от най-незабележимите признаци на бременността — по-висока от нормалната стойност. Когато съставяте диаграми, базалната температура достига най-високите си стойности при овулация, след което постепенно намалява през втората част на цикъла ви до началото на менструацията. Но, ако забременеете по време на цикъла, базалната ви температура няма да падне рязко, а ще остане висока.
Подобно на много други симптоми на бременността, за това отново са виновни досадните хормони. Ако не забременеете, нивата на прогестерона и естрогена ще намалеят, което е сигнал за началото на менструацията. Но ако яйцеклетката бъде оплодена, се случва точно обратното и тези хормони започват бързо да се повишават. Базалната ви телесна температура ще отрази това покачване и няма да видите спад след овулацията.

Умора
Не става дума само за загуба на енергия – по-скоро за пълно изтощение, с което вероятно ще се сблъсквате през целия първи триместър. Тази умора се дължи на хормоните на бременността и, което е по-важно, на усилията на тялото да се грижи за развитието на бебето.
Тялото ви работи извънредно, за да осигури на малчо всичко необходимо за растежа му през следващите девет месеца. Прекомерната умора (за съжаление) е сред често срещаните симптоми на бременността през първия триместър и не е причина за безпокойство. Добрата новина е, че с навлизането във втория триместър на бременността енергията ви вероятно рязко ще се увеличи, а сънливостта ще се изпари.

Често уриниране
Пишкате повече от обикновено? Необходимостта от по-често уриниране определено е сред стандартните симптоми на бременността и обикновено се проявява около две-три седмици след зачеването.
След като яйцеклетката се имплантира в матката ви, хормонът hCG увеличава производството си и започва да се покачва драстично. Той е способен да ви накара да се чувствате така, сякаш трябва да използвате тоалетната на всеки пет минути. Ако тук има нещо положително, то е, че повишените нива на hCG в урината служат за установяване на бременност и така налице ще бъде положителен резултат на теста.

Липса на менструация
Ако се надявате да започнете пътя към майчинството, вероятно сърцето ви се разтуптява всеки път щом посещавате тоалетната по времето, когато трябва да дойде менструацията ви. Така че е съвсем естествено да се чувствате доста развълнувани, ако тя закъснее — дори с един ден! Пропуснатата менструация често е един от симптомите на бременността. Всъщност понякога това е първият сигнал, че може би сте заченали.
И малко факти. Посрещате менструацията всеки месец, когато яйцеклетката ви не е оплодена. Яйцеклетката се разпада, което води до понижаване на нивата на хормоните и тялото ви изхвърля лигавицата на матката. Ако менструацията не се появи, това е добър знак, че на борда има бебе, ангажирано със загнездване в стената на матката.

Гадене
Чувствате се отпаднали? Гаденето и повръщането са симптоми на бременността, които поразяват някои жени много рано. ,,Сутрешното гадене’’ е малко погрешно понятие – макар че е вероятно да се чувствате по-зле на празен стомах (например сутрин, преди да сте закусили), това гадене може да се появи по всяко време на деня.
Рязкото повишаване на hCG след имплантацията води до симптоми на ранна бременност — гадене и повръщане. Жените, които страдат от силно гадене по време на бременност, са хората, които по-лесно получават морска болест, повръщат по-лесно при стомашен грип и т.н Експертите смятат, че от 50 до 90 процента от бременните жени страдат от някаква форма на сутрешно гадене, така че ако сте една от тях, никак не сте сама.
В повечето случаи гаденето не е твърде непреодолимо, така че слушайте тялото си и се опитайте да запазите спокойствие. Хранете се често, но с малки порции – при значителна загуба на тегло обаче, уведомете своевременно лекаря си.

Изострено обоняние
Ако любимото ви ястие изведнъж започне да мирише на развалена риба, може би изпитвате един от най-странните ранни признаци на бременността. В повечето случаи силните миризми се струват неприятни на бъдещите майки.

Глад, глад, глад
Кисели краставички и сладолед? Това не е мит! Ако очаквате дете, има вероятност да изпитвате силен (и вероятно странен!) глад за храна, особено през първия триместър. Сладко, пикантно, солено и кисело. Ако започнете да изпитвате силен апетит към някои необичайни комбинации, хе-хе, ето ви един ранен симптом. Смело обвинявайте бушуващите хормони (отново!) за това, че объркват сетивата ви за вкус и мирис.

Липса на апетит
Ах, бременността – единствената тема, при която е напълно нормално да обсъждаме апетита и отвращението от храната в един разговор. Често срещаните ,,отвращения‘‘ включват месо, лук и яйца.
Широко разпространено е и мнението, че отвращението от храна по време на бременност е еволюционна (предупредителна) аларма, тялото ви инстинктивно знае кога определена храна, например сурово пиле, е потенциално опасна.

Подуване на корема
Признак на бременност ли са газовете? Защо не?! Повишаването на прогестерона и естрогена е един от често срещаните признаци, който кара много жени да се подуват в началото на бременността, а заедно с това често се появяват и газове. Болките или стягането в корема, подуването, оригването и отделянето на газове съпътстват бременността… понякога през всички девет месеца.

Запек
Той върви ръка за ръка с подуването на корема и се появява по същите причини.
Тъй като повишените нива на прогестерон отпускат гладките мускулни тъкани, храната започва да преминава през червата по-бавно, което води до запек.
Да, запекът е един от често срещаните симптоми на бременността, въпреки че не е характерен само за първия триместър – някои жени се борят с него през цялото време.

Какво още?

Макар горепосочените симптоми са някои от най-често срещаните, има още няколко неща, които може да забележите в първите дни или месеци на бременността си:

  • Промени в настроението

  • Акне

  • Киселини

  • Увеличаване на теглото

Когато става въпрос за вашите 9 месеца, не забравяйте, че няма две еднакви жени и съотвено — бременностти. Бъдете търпеливи и любящи към себе си, не се колебайте да се свържете с лекар при въпроси, тревоги или дори минимален дискомфорт. Успех до финала!

Прочетете още

Фокусът на Mclinic е насочен предимно към женското здраве, вярваме, че надеждната диагностика е в основата на добрите резултати. Изключително важно е да не пренебрегвате симптомите на ендокринните заболявания – посетете наш акушер-гинеколог, той ще ви насочи към ендокринолог, ако това е необходимо. Ние работим в екип и подхождаме индивидуално към всеки пациент. След прегледа ще ви бъдат назначени конкретни изследвания, които да ориентират нашия специалист за точната диагноза и подходящото лечение.

СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС

Очакваме ви!

Независимо дали страдате от нарушена функция на щитовидната жлеза, инсулинова резистентност, диабет или други ендокринни заболявания, в Mclinic ще откриете точните специалисти, които да ви помогнат.
СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС