Ако се подготвяте да увеличите семейството си и да научите повече за зачеването, трябва да се запознаете с овулацията отблизо. Точният момент, когато в възможно да се случи Чудото, е различен за всяка жена, но, за щастие, има начини да разпознаете признаците на овулация и да определите подходящото време за интимност. Дори ако все още не се опитвате да заченете, все пак е важно да познавате добре знаците на овулацията. Те не само могат да ви помогнат да разберете по-добре менструалния си цикъл, но също така и да избегнете нежелана бременност, взимайки нужните мерки.

Какво представлява овулацията?

Овулацията е фазата от менструалния цикъл, когато от яйчника се освобождава зряла яйцеклетка, годна и готова да бъде оплодена. Всяка жена се ражда с милиони незрели яйцеклетки, които чакат да бъдат освободени, обикновено по една, всеки месец. По време на овулацията яйцеклетката се придвижва по фалопиевата тръба, където може да се срещне със сперматозоид и да бъде оплодена. При повечето здрави жени овулацията обикновено се случва веднъж месечно, няколко седмици след началото на менструацията.

Кога овулирате?

Може би сте чували, че овулацията обикновено настъпва на 14-ия ден от 28-дневния менструален цикъл, но това не е еднакво за всички дами.

Ако сте като повечето жени в детеродна възраст, менструалният ви цикъл продължава между 28 и 32 дни, а овулацията обикновено настъпва между 10-ия и 19-ия ден – около 12 до 16 дни преди следващата менструация.  В случай че цикълът ви е 35 дни, овулацията ще настъпи на 21-ия ден, но ако цикълът ви е 21 дни, овулацията ще настъпи на седмия ден.

При някои жени овулацията невинаги настъпва или може да е нередовна. Като цяло, ако сте бременна, преминали сте през менопауза или приемате противозачатъчни хапчета последователно и навреме, няма да имате овулация. Някои заболявания или разстройства (като синдром на поликистозните яйчници или преждевременна яйчникова недостатъчност, наред с други състояния) и някои лекарства (включително някои антидепресанти, лекарства против гадене и химиотерапия) също могат да причинят липса на овулация за определен период от време. Други фактори, влияещи негативно на овулацията, са свързани с начина на живот – стрес или значително поднормено или наднормено тегло (измерено чрез процента на телесните мазнини)

Ако имате нередовни менструални цикли или такива, които са особено кратки (по-малко от 21 дни) или дълги (повече от 35 дни), е препоръчително да посетите акушер-гинеколог, да направите изследвания на хормони и фоликулометрия. Вярно е, че проследяването на овулацията при нередовни цикли може да бъде по-трудно, но имайте предвид, че овулацията настъпва 14 дни преди началото на менструацията, така че дори при нередовни периоди, можете да заченете в определен момент от цикъла си.

Планирате да кърмите изключително (което означава, че бебето няма да получава никакъв друг източник на храна)? Тогава имайте предвид, че вероятно няма да е налице овулация по това време. Но! Медицината познава немалко изключения, така че не можете да разчитате на кърменето като метод за предотвратяване на нежелана бременност. След спиране на кърменето, разбира се, се възобновява и овулацията, с една дума – вземете противозачатъчни мерки, освен ако не искате да поднесете на бебето изненада, че ще има братче или сестриче.

Колко време трае овулацията?

Вероятно се чудите колко дни трае овулацията при жените? След като зрялата яйцеклетка се освободи от повърхността на яйчника, тя може потенциално да бъде оплодена за около 24 часа.

Въпреки това не е необходимо да правите любов точно в деня на овулацията, за да забременеете. В действителност в цикъла ви има шестдневен “плодороден прозорец” – петте дни преди овулацията и денят на овулацията. От тези шест дни най-плодовити сте през два-три дни преди овулацията и в деня на самата овулация.

24 часа след овулацията яйцеклетката вече не е жизнеспособна и обикновено не можете да забременеете до следващия си менструален цикъл.

Как да прогнозираме овулацията

Независимо дали се опитвате да заченете или просто искате да се запознаете с признаците на овулацията, тези показатели, включително тестове, които се правят в домашни условия и без рецепта, могат да ви помогнат:

Следене на базалната телесна температура

Понякога наричана BBT, вашата базална телесна температура е температурата на тялото ви в покой. В началото на цикъла ви базалната телесна температура остава сравнително постоянна и е средно между 97,2 и 97,6 градуса по Фаренхайт. С наближаването на овулацията се наблюдава леко понижение, последвано от рязко повишаване, обикновено с около 0,4 до 1,0 градуса, непосредствено след овулацията. Един от начините да разберете дали сте в овулация, е да проследиявате базалната  телесна температура в продължение на няколко месеца. Измервайте я с дигитален термометър, предназначен за базална телесна температура веднага след като се събудите – дори преди да станете от леглото – и записвайте показанията всяка сутрин. Имайте предвид, че от ден на ден BBT може да се колебае с половин градус или повече, така че не се заблуждавайте от малки разминавания – търсете трайно покачване, за да потвърдите, че сте овулирали. След няколко месеца информацията ще се превърне с сериозна и ясна база данни и ще  ви даде представа кога обикновено настъпва нейно величество Овулацията.

Съставяне на менструални карти

Друг прост и евтин начин за проследяване на овулацията е да записвате дните, в които започва и свършва тя, в продължение на няколко месеца. Ако имате нормален менструален цикъл – между 25 и 35 дни – вероятно овулирате редовно, като овулацията настъпва около 14 дни преди менструацията. Не забравяйте да записвате всеки път, когато изпитвате потенциални признаци на овулация: Типичните симптоми на овулация могат да включват спазми, увеличаване на цервикалната слуз, чувствителност на гърдите, задържане на течности, промени в апетита или настроението. Ако имате приложение на телефона, нещо като менструален календар, ще ви бъде наистина удобно и лесно.

Тест за овулация

Комплектите с тестове за прогнозиране на овулацията без рецепта измерват нивата на лутеинизиращия хормон (LH), който се открива в урината. Овулацията обикновено настъпва около 10–12 часа след пика на LH – на 14-ия до 15-ия ден от менструалния цикъл, ако цикълът ви е 28-дневен. Концентрацията на LH трябва да остане повишена в продължение на 14 до 27 часа, за да може яйцеклетката да узрее напълно.

Истинският трик за постигане на успех с  тестовете за предсказване на овулацията, е да знаете кога да започнете да ги използвате. Ако цикълът ви е редовен, графиките, които правите, могат да ви помогнат да определите този оптимален прозорец. Ако цикълът ви е нередовен, най-добрият вариант е да обърнете внимание на симптомите на овулацията. Дори да сте потвърдили, че овулацията е настъпила (чрез тестове или други признаци), опитайте се да изчакате с опитите, докато не забележите увеличаване на цервикалната слуз.

Симптомите

Преди и по време на овулацията хормоналните промени са способни да повлияят на цялото тяло, предизвиквайки симптоми за бъдеща/настояща овулация. Те са ефикасен начин, за да разберете кога сте в овулация. Много жени изпитват тези симптоми на овулация до пет дни преди овулацията, както и в деня на овулацията.

Но ако не забележите никакви признаци, не се притеснявайте – това не означава, че овулацията не се случва. Ето за какво да следите:

Цервикална слуз

Промените в цервикалната слуз са един от симптомите за овулация. С наближаването на овулацията организмът ви произвежда повече естроген, което кара цервикалната слуз да стане разтеглива и прозрачна, като яйчен белтък, което пък помага на сперматозоидите да доплуват до яйцеклетката, освободила се по време на овулацията. Количеството на цервикалната слуз и това как изглежда и се усеща тя, варира при различните жени. Ако секретът е лепкав и разтеглив или много мокър и хлъзгав, това е добър знак, че сте във фертилна фаза.

Изострени сетива

При някои жени по-чувствителното обоняние през втората половина на нормалния менструален цикъл може да е признак за овулация. В тази фертилна фаза тялото ви е подготвено да бъде по-привлечено от мъжкия феромон андростенон.

 Болезненост или чувствителност на гърдите

Чувствителните гърди или болезнените зърна могат да бъдат друг признак на овулация, благодарение на прилива на хормони, навлизащи в тялото ви точно преди и след ,,златния момент‘‘. Някои жени изпитват тази чувствителност непосредствено преди овулацията, докато други я усещат веднага след настъпването ѝ.

Лека тазова болка

Болката при овулация може да се усеща като остра или тъпа, нещо като спазъм от страната на корема, където яйчникът освобождава яйцеклетката. Този страничен ефект при овулация продължава между няколко минути и няколко часа. Възможно е също така да се появи леко вагинално кървене, гадене, но нищо страшно или тревожно.

Но, ако болката при овулация е постоянна или силна, посетете лекар, за да изключите заболявания като ендометриоза или киста на яйчника. Добра опция е да наблюдавате и записвате симптомите на овулацията си всеки месец, за да разберете какво е нормално за тялото ви, така че да можете по-лесно да забележите всякакви необичайни признаци и симптоми.

Леко зацапване

Кафявото течение или зацапване по време на овулация е нормално, макар и не толкова често срещано. Този симптом на овулацията може да се появи, когато фоликулът, който обгражда и предпазва развиващия се ооцит (яйцеклетката), съзрява, нараства и след това се спуква, което води до малко количество кървене.

Промени в либидото

Промяната в либидото е друг често срещан симптом на овулацията. Някои жени забелязват, че сексуалното им желание се увеличава по време на овулация.

Промени в шийката на матката

По време на овулацията шийката на матката може да стане по-висока, по-мека и по-отворена. При много жени с редовен цикъл, непосредствено преди овулацията, шийката на матката ще бъде по-мека, но след

нея ще се усеща по-твърда. Акушер-гинекологът може също да провери за промени в шийката на матката с помощта на спекулум и да ви даде повече насоки как да го направите у дома.

Гадене и главоболие

Много жени питат: “Може ли овулацията да ме накара да се почувствам зле физически?”. Отговорът е “Да”. Гаденето и главоболието са два възможни странични ефекта от овулацията, които се дължат на промяната в нивата на естрогена и прогестерона.

Когато нямате успех…

Често лекарите препоръчват прегледи чрез ултразвук – фоликулометрия, няколко месеца подред. Така се определя наличието или липсата на овулация при жената. Разбира се, пускат се и хормонални изследвания, които се извършват в определени дни от овариалния цикъл, обикновено между 3-тия и 7-ия ден от началото на цикъла (фоликулостимулиращ хормон, лутеинизиращ хормон, пролактин, естрадиол, тестостерон, както и хормони, които определят до каква степен е запазена функцията на яйчниците – антимюлеров хормон).

За финал…

Помнете – колкото и да са важни детайлите, които ви споделяме, не забравяйте да се наслаждавате на пътешествието. Ако опитвате повече от година и нямате успех, посетете опитен акушер-гинеколог или репродуктивен специалист. Пожелаваме ви успех и скоро – здраво бебе в прегръдките!

Прочетете още

Фокусът на Mclinic е насочен предимно към женското здраве, вярваме, че надеждната диагностика е в основата на добрите резултати. Изключително важно е да не пренебрегвате симптомите на ендокринните заболявания – посетете наш акушер-гинеколог, той ще ви насочи към ендокринолог, ако това е необходимо. Ние работим в екип и подхождаме индивидуално към всеки пациент. След прегледа ще ви бъдат назначени конкретни изследвания, които да ориентират нашия специалист за точната диагноза и подходящото лечение.

СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС

Очакваме ви!

Независимо дали страдате от нарушена функция на щитовидната жлеза, инсулинова резистентност, диабет или други ендокринни заболявания, в Mclinic ще откриете точните специалисти, които да ви помогнат.
СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС