Смята се, че 1 на 10 жени имат ендометриоза и почти половината от пациентите с необяснимо безплодие имат ендометриоза. Ендометриозата може да причини възпаление на лигавицата на матката и да бъде причина за неуспешна имплантация.
Лекарите могат да идентифицират ендометриозата, като тестват тъкан от ендометриума, взета чрез биопсия с хистероскопия за специфични маркери. Проучване сочи, че 88% от пациентите с необяснимо безплодие са дали положителен тест за маркера на BCL-6 за ендометриоза. Жените с този маркер са имали IVF бременност само 17,3% в сравнение с 64,7% бременност при жени без същия маркер. Същото проучване установява, че лечението на ендометриоза преди ембриотрансфер може да увеличи честотата на имплантиране на ембриона и съответно наличието на успешна бременност.

Доказано е, че

… вземането на проби от ендометриума за ендометриозен маркер BCL-6 с цел подобряване на успеха на IVF е по-малко инвазивен и точен начин за диагностициране на ендометриоза в сравнение с други по-инвазивни хирургични процедури, като лапароскопия. При пациенти с първо IVF с ясни или подозирани проблеми, дори с бременност в миналото, хистероскопията не бива да се изключва като диагностичен метод. Виждали сме проблемни полипи и фиброиди, потвърдени, лекувани чрез хистероскопия и след това – успешни IVF цикли.

Прочетете още

Фокусът на Mclinic е насочен предимно към женското здраве, вярваме, че надеждната диагностика е в основата на добрите резултати. Изключително важно е да не пренебрегвате симптомите на ендокринните заболявания – посетете наш акушер-гинеколог, той ще ви насочи към ендокринолог, ако това е необходимо. Ние работим в екип и подхождаме индивидуално към всеки пациент. След прегледа ще ви бъдат назначени конкретни изследвания, които да ориентират нашия специалист за точната диагноза и подходящото лечение.

Възможно ли е да се предприемат действия през бременността? Не само, че е възможно, но e и задължително. Тъй като основната дейност на Mclinic е акушерство и гинекология, ние сме запознати в детайли и с гестационния диабет. Както вече споменахме – лечението се прилага от нашия ендокринолог, който ще проследява състоянието ви през 9-те месеца.

СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС

Очакваме ви!

Независимо дали страдате от нарушена функция на щитовидната жлеза, инсулинова резистентност, диабет или други ендокринни заболявания, в Mclinic ще откриете точните специалисти, които да ви помогнат.
СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС