Какво представлява? Ендометриалната хиперплазия е удебеляване на лигавицата на матката-ендометриума. Това не е рак, но при някои жени повишава риска от развитие на рак на ендометриума (вид рак на матката). Жените в перименопауза или менопауза са по-склонни да имат ендометриална хиперплазия. Рядко се среща при жени на възраст под 35 години, за щастие.

Рисковите фактори включват:

 • Някои лечения за рак на гърдата (тамоксифен);
 • Диабет;
 • Ранна възраст за менструация или късно настъпване на менопаузата;
 • Фамилна анамнеза за рак на яйчниците, матката или дебелото черво;
 • Болест на жлъчния мехур;
 • Хормонална терапия;
 • Липса на бременности;
 • Затлъстяване;
 • Синдром на поликистозни яйчници (PCOS);
 • Пушене;
 • Заболяване на щитовидната жлеза;
 • Бяла раса;
 • Дълга история на нередовна или липсваща менструация.

Какви са видовете ендометриална хиперплазия?

Лекарите класифицират хиперплазията на ендометриума въз основа на хистологичното изследване на ендометриума.

 • Проста ендометриална хиперплазия (без атипия): има нормално изглеждащи клетки, които е малко вероятно да станат ракови. Това състояние може да се подобри без лечение. Хормоналната терапия помага в някои случаи.ВАЖНО! Жените трябва да бъдат информирани, че рискът от хиперплазия на ендометриума без атипия, прогресираща до рак на ендометриума, е по-малък от 5% и че по-голямата част от случаите на ендометриална хиперплазия без атипия ще регресират спонтанно по време на проследяването.
 • Проста или сложна атипична ендометриална хиперплазия: свръхрастежът на анормални клетки причинява това предраково състояние. Без лечение рискът от рак на ендометриума или матката се увеличава.

Какво причинява хиперплазията на ендометриума?

Жените, които развиват ендометриална хиперплазия, произвеждат твърде много естроген и недостатъчно прогестерон. Тези женски хормони играят съществена роля при менструация и бременност. По време на овулацията естрогенът удебелява ендометриума, докато прогестеронът подготвя матката за бременност. Ако зачеването не се случи, нивата на прогестерон спадат. Рязкото намаляване на прогестерона кара матката да отделя лигавицата си като менструация.
Жените с ендометриална хиперплазия произвеждат малко прогестерон, ако има такъв. В резултат на това матката не отделя лигавицата на ендометриума. Вместо това тя продължава да расте и да се удебелява. Подчертаваме, че затлъстяването допринася за повишаване нивата на естроген. Мастната тъкан (запаси от мазнини в корема и тялото) може да преобразува хормоните, произвеждащи мазнини, в естроген.

Какви са симптомите?

 • Нетипичен характер на менструация, като кратки менструални цикли, необичайно дълги периоди или пропуснати менструации.
 • Обилно менструално кървене.
 • Кървене след менопаузата (когато менструацията спре за повече от 12 месеца).

Как се диагностицира?

Много състояния могат да причинят необичайно кървене. За да определи какво причинява симптоми, вашият гинеколог може да поръча един или повече от тези тестове:
Ултразвук: Трансвагиналния ултразвук дава информация на специалистите за формата, големината на матката, дебелината на ендометриума, състоянието на яйчниците, наличие на някои тумори и т.н.
Биопсия: Ендометриалната биопсия педставлява взимане на тъканни проби от лигавицата на матката. Патолозите изследват тъканта, за да потвърдят или изключат наличието на рак.
Хистероскопия: Метод, при който се използва тънък, осветен инструмент, с оптика и камера, наречен хистероскоп, за да се прегледа шийката на матката и да се погледне вътре в нея. Гинекологът има опция да извърши тази процедура заедно с взимане на биопсия. С хистероскопия специалистът може да види аномалии в ендометриалната кухина и да вземе прицелна биопсия на всякакви подозрителни области.
Пробно абразио: Оперативна процедура, при която се прави инструментално малко разширение на цервикалния канал и със специален инструмент-кюрета, се взима материал за хистологично изследване.

Какви са усложненията?

Всички видове хиперплазия могат да причинят необичайно и обилно кървене, което може да доведе до анемия. Анемията се развива, когато тялото ви няма достатъчно богати на желязо червени кръвни клетки. Нелекуваната атипична ендометриална хиперплазия може да премине в рак. Ракът на ендометриума или матката се развива при около 5—8% от жените с нелекувана проста атипична ендометриална хиперплазия. Близо 30% от жените със сложна атипична ендометриална хиперплазия, които не се лекуват, развиват рак.

Как се лекува хиперплазията на ендометриума?

При проста хиперплазия могат да се приложат хормонални препарати с прогестеронов ефект-прогестини, които имат обикновено добър ефект. Също така успешно се прилага поставянето на хормонална вътрематочна система-Мирена, която отделя ежедневно малки количества от хормона Левоноргестрел за период от 5 години. Това намалява растежа на ендометриума и по този начин ограничава менструалното кървене до минимално или липсващо. Въпросният метод не нарушава работата на жлезите, отговарящи за правилното протичане на менструалния цикъл и не спира овулацията, както правят противозачатъчните таблетки.
Миниинвазивен метод за лечение на хиперплазия е аблацията на ендометриума – може да бъде извършена чрез хистероскопия. Целият ендометриум се изрязва на тънки линии и се изпраща отново за хистологично изследване. Целта на процедурата е да се спре прекомерния растеж на ендометриума и по този начин да намали менструалното кървене.
Ако имате повишен риск от рак поради атипична ендометриална хиперплазия, Вашият лекар би могъл да препоръча хистеректомия за отстраняване на матката, която процедура е желателно да се извърши чрез лапароскопия.

Каква е прогнозата на ендометриалната хиперплазия?

Ендометриалната хиперплазия реагира добре на лечението с прогестини. Атипичната хиперплазия на ендометриума може да доведе до рак на ендометриума или матката. Вашият гинеколог може да препоръча по-честа хистероскопия или хистеректомия за премахване на риска от рак.

Трябва да се обадите на Вашия гинеколог, ако почувствате:

 • Обилно или необичайно кървене.
 • Вагинално кървене след менопаузата.
 • Болезнени спазми (дисменорея).
 • Болезнено уриниране (дизурия).
 • Болезнено усещане при полов контакт (диспареуния).
 • Тазова болка.
 • Необичайно вагинално течение.
 • Чести случаи на прескачане на менструации.

Ендометриалната хиперплазия е състояние, което причинява необичайно маточно кървене. Тези симптоми могат да повлияят на комфорта на живот и работата Ви. Много жени намират облекчение чрез хормонално лечение с прогестин. Жените с атипична ендометриална хиперплазия имат по-висок риск от развитие на рак на матката. Хистеректомията е операция, при която се отстранява матката и съответно симптомите, свързани с нейното състояние, както и елиминира риска от рак. Обсъдете с Вашия гинеколог най-доброто лечение спрямо индивидуалността на случая.

Автор: д-р Марта Дончева

Прочетете още

Фокусът на Mclinic е насочен предимно към женското здраве, вярваме, че надеждната диагностика е в основата на добрите резултати. Изключително важно е да не пренебрегвате симптомите на ендокринните заболявания – посетете наш акушер-гинеколог, той ще ви насочи към ендокринолог, ако това е необходимо. Ние работим в екип и подхождаме индивидуално към всеки пациент. След прегледа ще ви бъдат назначени конкретни изследвания, които да ориентират нашия специалист за точната диагноза и подходящото лечение.

Възможно ли е да се предприемат действия през бременността? Не само, че е възможно, но e и задължително. Тъй като основната дейност на Mclinic е акушерство и гинекология, ние сме запознати в детайли и с гестационния диабет. Както вече споменахме – лечението се прилага от нашия ендокринолог, който ще проследява състоянието ви през 9-те месеца.

СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС

Очакваме ви!

Независимо дали страдате от нарушена функция на щитовидната жлеза, инсулинова резистентност, диабет или други ендокринни заболявания, в Mclinic ще откриете точните специалисти, които да ви помогнат.
СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС