Бебето е планирано, желано и вече нямате търпение да видите двете чертички на теста за бременност? О, ние напълно ви разбираме и добре познаваме всички емоции, съпътстващи новия живот – от малка точица, до сладко бебенце. Какъв тест да изберете? По-нетърпеливите дами, както и онези с горчив опит зад гърба си, определено нямат кураж да чакат и се доверяват на кръвния тест. Останалите жени залагат на уринарния – впрочем, само да напомним, че той се превръща в чуден подарък за любимия мъж, после и за всички в семейството, а след това остава в съкровищницата на дома. В следващите редове ще споделим подробности за двата вида тестове, няма да пропуснем и любимия въпрос ,,Кога?“ е подходящият момент за всеки един от тях.

Тест от аптеката

Уринарните тестове за бременност измерват нивата на hCG (човешкият хорионгонадотропин (ЧХГ) хормон) в урината, които се повишават бързо през първите няколко седмици на бременността и обикновено се удвояват на всеки 48 часа. Количеството на hCG в пробата от урина може да зависи и от това колко течности пиете или колко често уринирате, както и колко дни са минали от закъснението на цикъла. Обикновено светлата или бистра урина – макар и признак за добра хидратация – е по-малко концентрирана и може да не даде ясен резултат при домашния тест за бременност. По-тъмната урина (такава, каквато е първата сутрин, преди да сте изпили каквито и да било течности) може да покаже по-ясен и категоричен резултат, ако има бременност.

Възможно ли е да се покажат двете чертички, но всъщност да няма бременност?

Фалшиво-положителните резултати, при които всъщност не сте бременна, са рядкост сред домашните тестове. HCG може да се появи в урината ви, ако сте направили спонтанен аборт, наскоро сте прекъснали бременност или сте приемали лекарства с hCG (например за фертилитет или за намаляване на теглото). Ако правите теста, преди закъснението на цикъла, той може да засече химическа бременност, която се случва, когато оплодената яйцеклетка се имплантира и плацентата произвежда hCG, но след това яйцеклетката спира да се развива. В този случай менструация ви ще се появи след няколко дни. Менопаузата и проблемите с яйчниците също могат да доведат до неверни резултати.

Кръвни тестове за бременност

Кръвните тестове за бременност се извършват в лекарски кабинет или клиника, където от ръката ви се взема кръвна проба. Това може да се направи няколко дни по-рано от теста с урина, тъй като тези тестове са по-чувствителни при откриването на нивата на hCG. В инвитро клиниките препоръчват такъв тест на своите пациенти на 14-ия ден от трансфера. Резултатът дава представа не само дали има бременност, но и как се развива самата тя. По преценка на лекар тестът може да бъде повторен (при някои жени, преживели спонтанни аборти или страдащи от ендометриоза, може кръвният тест да бъде направен и по-рано от 14-ия ден, като паралелно с него се изследват и нивата на прогестерона, за да се назначи индивидуална терапия с нужните медикаменти).

Кога да действаме?

Когато изчакате подходящия момент за тест, повишавате значително точността на резултата – затова обърнете специално внимание на инструкциите от производителя, ако сте избрали домашен, а не кръвен тест. Въпреки всичко, ние ви съветваме, да изчакате до първия ден на пропуснатата менструация – около две седмици след зачеването – смята се, че резултатът ще бъде по-точен. Това е така, защото след като оплодената яйцеклетка се имплантира, плацентата се образува и произвежда hCG. Този hCG навлиза в урината и кръвта, следователно се увеличава с течение на времето.
Ако направите домашния тест за бременност твърде рано, той като нищо ще се затрудни да открие малкото количество hCG. От друга страна кръвните тестове са герои и успешно улавят hCG само няколко дни след имплантацията.

6 признака, че е време да си направите тест за бременност

Пропуснатата менструация е често срещана причина – но със сигурност не е единствената. Ето кои са най-честите знаци, подсказващи, че е време да си направите тест за бременност:

  • Менструалното кървене е необичайно слабо или кратко в сравнение с обичайното.
  • Менструацията изобщо не се е появила (ако имате редовен цикъл) или сте пропуснали три последователни менструации (ако имате нередовен цикъл).
  • Имали сте неуспешен опит с контрацептив, например скъсан презерватив, или сте пропуснали повече от две противозачатъчни таблетки.
  • Имате светлорозово или кафяво зацапване около седмица преди да ви дойде менструацията. Това може да е имплантационно кървене – ранен признак на бременност.

  • Чувствате силна умора, чувствителност на гърдите, необичайна чувствителност към миризми или усещате леки спазми.
  • Просто не се чувствате ,,като себе си‘‘, жените добре познават своите тела и всяка промяна им прави впечатление.

Независимо какъв тест за бременност ще изберете да направите, ние се надяваме той да ви донесе най-щастливата новина и най-ценния подарък!

Прочетете още

Фокусът на Mclinic е насочен предимно към женското здраве, вярваме, че надеждната диагностика е в основата на добрите резултати. Изключително важно е да не пренебрегвате симптомите на ендокринните заболявания – посетете наш акушер-гинеколог, той ще ви насочи към ендокринолог, ако това е необходимо. Ние работим в екип и подхождаме индивидуално към всеки пациент. След прегледа ще ви бъдат назначени конкретни изследвания, които да ориентират нашия специалист за точната диагноза и подходящото лечение.

СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС

Очакваме ви!

Независимо дали страдате от нарушена функция на щитовидната жлеза, инсулинова резистентност, диабет или други ендокринни заболявания, в Mclinic ще откриете точните специалисти, които да ви помогнат.
СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС