early pregnancy

В началото – тъй малка, сияйна и светла,
оплодената яйцеклетка бъдеще силно желае.
Тя се слива със сперматозоида… и в миг,
нов живот се създава, в чуден свят, за който и мама вече мечтае.

Процесът на развитие на бебето през първия триместър на бременността, който обхваща първите 12 седмици след зачеването, е феноменално и сложно пътешествие. Всяка от гестационните седмици има свои уникални характеристики и важни моменти. Знаем, че няма бъдеща майка, която да не се вълнува от промените, свързани с малката точица в утробата ѝ, затова споделяме някои любопитни акценти по темата.

Ето как се променя бебето през първия триместър:

1. Първа седмица: Предстои създаването на една приказка… Голямата среща! Той и Тя, яйцеклетката и сперматозоидът. А после? В момента на зачеването оплодената яйцеклетка се прикрепва към стената на матката и се образува зародиш, съдържащ само няколко клетки.

2. Втора седмица: Зародишът се прикрепва още по-здраво към матката и започва да развива три слоя – ектодерм, мезодерм и ендодерм, които ще допринесат за бъдещата нервна система, мускулите и органите на бебето. Велико, нали?

3. Трета седмица: Зародишът продължава да се развива и се образуват основите на бъдещите органи – например, на сърцето, нервната система и кръвоносните съдове. В този ранен етап на бременността, жената обикновено няма физически симптоми, че нещо великолепно се случва.

4. Четвърта седмица: Очите, носът и устата на зародиша започват да се формират, а сърцето му — да бие. Вече се различава малка главичка.

5. Пета седмица: Развива се белодробната система на зародиша, а бъдещите ръце и крака стават видими. Сърцето на бебето бие със стабилен ритъм, доста по-бързо от вашето впрочем.

6. Шеста седмица: Органите на зародиша продължават да се развиват, а ушите и носът на бебето са по-разпознаваеми. Мозъкът продължава да расте, затваря се невралната тръба, бебето започва да произвежда червени кръвни клетки.

7. Седма седмица: Органите и системите на бебето динамично се усъвършенстват, а зародишът става все по-подобен на човешко същество. Ръцете и краката започват да се движат – да, все още движенията са елементарни.

8. Осма седмица: Бебето вече е около 3 см дълго и има ясно различими черти на лицето, включително очи, нос и уста.

9. Девета седмица: Вече си имате ембрион, който все повече прилича на малко човече. Развиват се ноктите на бебето, но не бързайте да научите дали е момче или момиче – все още половите органи не са добре развити.

10. Десета седмица: Бъбреците, черният дроб, панкреасът започват да функционират. Главата на бебето е много по-голяма от тялото му, а по пръстите на ръцете и краката вече има оформени нокътчета. О, да – зъбните пъпки са вече в устата.

11. Единадесета седмица: Ембрионът се движи и мускулатурата му става по-силна, крачетата му са доста дълги. Развива се костната система. Кожата му вече не е така прозрачна, постепенно се развиват космените фоликули. При момичетата започва формиране на детеродните органи.

12. Дванадесета седмица: Ембрионът се превръща във фетус и вече е около цели шест сантиметра. Човечето е способно да си смуче палеца, да свива малките си юмручета. Плацентата се развива и укрепва, за да осигури необходимите хранителни вещества и кислород на фетуса. Мехурът, съдържащ амниотичната течност, продължава да нараства и да защитава бебето. И ура – ушите са разположени в правилната позиция върху главата.

Надяваме се, че кратко и ясно, повдигнахме завесата към малки, но полезни щрихи, свързани с новия живот. Успех!

Фокусът на Mclinic е насочен предимно към женското здраве, вярваме, че надеждната диагностика е в основата на добрите резултати. Изключително важно е да не пренебрегвате симптомите на ендокринните заболявания – посетете наш акушер-гинеколог, той ще ви насочи към ендокринолог, ако това е необходимо. Ние работим в екип и подхождаме индивидуално към всеки пациент. След прегледа ще ви бъдат назначени конкретни изследвания, които да ориентират нашия специалист за точната диагноза и подходящото лечение.

СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС

Очакваме ви!

Независимо дали страдате от нарушена функция на щитовидната жлеза, инсулинова резистентност, диабет или други ендокринни заболявания, в Mclinic ще откриете точните специалисти, които да ви помогнат.
СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС