Честито! Една мечта започна своя път към реалността – двете чертички оживяха на теста за бременност, всички симптоми са налице, цикълът – липсва, остава само да изберете и дата за първата среща с акушер-гинеколог.

Важно уточнение: бременността продължава 40 гестационни седмици или иначе казано – 10 лунарни месеца.

Как се изчисляват седмиците?

Началото на първата гестационна седмица съвпада с началната дата на последната редовна менструация, като около 4-а или 5-а г.с. бъдещите мама и тати могат да доловят, че нещо се случва (особено ако поради нетърпение или препоръка от лекар използват не само уринарен, но и кръвен тест). За да се види поден сак с ултразвук стоойностите на бета ЧХГ обикновено трябва да са над 1500 UI. Препоръчително е да посетите акушер-гинеколог, когато имате около 10+ дни закъснение на менструацията.

Как преминава прегледът?

Подгответе се за ултразвуков преглед, като акушер-гинекологът ви ще прецени дали той да бъде коремен или вагинален. Целта на прегледа е да установи наличието на плоден сак (един или повече), който да отговаря на гестационната седмица, пулсации и жълтъчно мехурче (мисията не жълтъчното мехурче е изхранването на ембриона в ранните етапи от развитието му). Не на последно място е нужно да се уверим, че бременността се развива на правилното място – в матката. Възможно е да ви бъдат назначени конкретни добавки (фолиева киселина, B12, вит.D или друго), както и терапия – но само в случай, че имате оплаквания или симптоми, застрашаващи бременността.

Важно уточнение: Не приемайте витамини и минерали без лекарско одобрение и без да бъдат съобразени с индивидуални нужни на организма ви.

Прочетете още: Как се развива бебето по седмици – акушерски калкулатор

Важно уточнение: Акушер-гинекологът ще бъде на ваше разположение, затова питайте, споделяте и говорете с него по време на първия преглед. Той ще ви даде инструкции как да се храните и от кои вредни навици да се откажете. Подгответе се с информация – ще отговаряте на въпроси, свързани със семейното здраве, възрастта ви, датата на последната менструация, характеристиките на месечния ви цикъл и други. По преценка на специалиста може да се вземе проба от влагалището, както и да бъдат назначени кръв, урина, кръвна група и др.

Можете ли да спортувате?

Често задавате въпроси, свързани със спорт и физическа активност и добрата новина е, че ако спортувате активно, можете да продължите със същото темпо. Но периодът на бременността не е моментът да започнете ново натоварване и усвояване на екстремни спортове. Не са подходящи спортове като езда, бънджи, канго джъмпс, идеални за бъдещите майки обаче са плуване, пилатес, йога.

Интимност

По отношение на половите контакти – няма проблем да имате такива, ако не е налице конкретна медицинска причина да се преустановят.
Понякога в този срок се появява оскъдно розово или кафяво прокървяване, което много тревожи бременните. Въпросното би могло да се дължи на имплантацията на ембриона, на хормонални причини, децидуален или цервикален полип и др. Ако се случи, обадете се на гинеколога си без да губите време.

За финал ще обобщя така – първият преглед е незабравим, а всеки следващ става още по-неповторим, различен и вълнуващ. Успех!

Прочетете още

Фокусът на Mclinic е насочен предимно към женското здраве, вярваме, че надеждната диагностика е в основата на добрите резултати. Изключително важно е да не пренебрегвате симптомите на ендокринните заболявания – посетете наш акушер-гинеколог, той ще ви насочи към ендокринолог, ако това е необходимо. Ние работим в екип и подхождаме индивидуално към всеки пациент. След прегледа ще ви бъдат назначени конкретни изследвания, които да ориентират нашия специалист за точната диагноза и подходящото лечение.

СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС

Очакваме ви!

Независимо дали страдате от нарушена функция на щитовидната жлеза, инсулинова резистентност, диабет или други ендокринни заболявания, в Mclinic ще откриете точните специалисти, които да ви помогнат.
СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС