Ох, лошо ми е

Сутрешното гадене в ранна бременност тревожи доста бъдещи майки — гаденето и повръщането засягат от 70- до 80% от всички бременни жени. Може просто да се чувствате отпаднали, а може и да повръщате. И въпреки че името на състоянието подсказва, че това усещане се появява само сутрин, “сутрешното гадене” всъщност е способно да ви изненада по всяко време на деня.

Защо и кога се случва?

Вероятно е свързано с нарастващия прилив на хормони, които преминават през тялото ви. Основният виновник е човешкият хорионгонадотропин (ЧХГ) хормон, произвеждан от клетките, образувани в плацентата – този, който по същество казва на тялото ви, че сте бременна.
Нивата на ЧХГ при бременните жени обикновено достигат своя връх през 10-та седмица – приблизително по същото време, когато се появява и сутрешното гадене.
Гаденето и повръщането могат да бъдат едни от първите признаци, че сте бременна – така че, кога точно започва сутрешното гадене? Няма строги правила, но сутрешното гадене обикновено стартира през първия или втория месец на бременността и става интензивно около деветата или десетата седмица. Симптомите зависят от жената и самата бременност – все пак не го забравяйте и не се сравнявайте.
Много майки наистина се чувстват зле първо сутрин, тъй като по-малкото количество храна в стомаха означава повече стомашна киселина. Както вече казахме по-горе – ,,сутрешното гадене” може да се появи по всяко време на деня, предизвикано от определени миризми, храни, напитки и др.

Колко време продължава?

При някои бъдещи майки сутрешното гадене се появява през целия ден, а при други може да настъпи в определен момент, например малко преди обяд. Като цяло симптомите намаляват до края на втория триместър.

Вреди ли на бебето?

Добрата новина е, че сутрешното гадене по време на бременността няма да навреди на растящото бебе. Ако изпитвате гадене или повръщате в началото на бременността и не можете да се нахраните, не се притеснявайте – бебето ще се справи. Нормално е да наддавате на тегло по-бавно или дори да отслабнете малко през първия триместър. Когато напреднат 9-те месеца, и вече не се чувствате отпаднали, апетитът ви ще се върне.

Предупреждение!!!

Не забравяйте да пиете течности през целия ден и бъдете нащрек за признаци на дехидратация. Ако изобщо не можете да приемете храна, своевременно потърсете съвет от своя акушер-гинеколог, наблюдаващ бременността.

Съвети и домашни средства за сутрешно гадене

  • Хапнете нещо дребно веднага след като се събудите. Изяждането на един или два солени крекера, преди да станете от леглото, помага за неутрализирането на стомашната киселина.
  • Хранете се с малки порции, но често. Малките количества храна се усвояват по-лесно от стомаха.
  • Стойте настрана от храни и миризми, които не ви понасят.
  • Не лягайте веднага след вечеря/обяд. Тялото ви усвоява храната много по-лесно, когато е в изправено положение; лежането след хранене може да доведе до лошо храносмилане.
  • Опитайте да пиете айрян с малко сол, когато усетите, че започва да ви се повдига.

Повод за тревога ли е, ако нямате сутрешно гадене?

Разбира се, ако имате късмета да не усещате сутрешно гадене, а същевременно бебето се развива задоволително, няма за какво да се притеснявате.
Благодарете, че този шанс се е паднал на вас и се усмихвайте на всичко красиво, което предстои!

Прочетете още

Фокусът на Mclinic е насочен предимно към женското здраве, вярваме, че надеждната диагностика е в основата на добрите резултати. Изключително важно е да не пренебрегвате симптомите на ендокринните заболявания – посетете наш акушер-гинеколог, той ще ви насочи към ендокринолог, ако това е необходимо. Ние работим в екип и подхождаме индивидуално към всеки пациент. След прегледа ще ви бъдат назначени конкретни изследвания, които да ориентират нашия специалист за точната диагноза и подходящото лечение.

СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС

Очакваме ви!

Независимо дали страдате от нарушена функция на щитовидната жлеза, инсулинова резистентност, диабет или други ендокринни заболявания, в Mclinic ще откриете точните специалисти, които да ви помогнат.
СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС