Хистероскопската резекция е известна още като „трансервикална Резекция“. Това е процедура за премахване на фиброиди, полипи, септуми, сраствания, които се намират от вътрешната страна на матката. Процедурата се извършва с помощта на инструмент, наречен хистероскоп, който има дълга и тънка оптична леща, прикрепена към камера. Хистероскопът се вкарва през естествения отвор на шийката на матката и следователно не изисква хирургични разрези. С помощта на малко режещо устройство-инструмент с огъната жичка под формата на примка, което се вкарва през хистероскопа и тъканта на тумора или патологичния участък се отстранява на малки фрагменти.

Какви са възможните усложнения при хистероскопска резекция?

Като цяло няма много значителни усложнения, свързани с процедурата. Основната е перфорация на матката. Това означава, че инструментът е поставен твърде дълбоко в маточната кухина и може да причини малка пункция на стената на матката. След това хистероскопът може да достигне вътре в коремната кухина и в най-лошия случай може да увреди вътрешните коремни органи (например червата). Перфорациите на матката са доста редки, а сериозни усложнения, като увреждане на червата, са изключително редки.

Какви са изискванията преди операцията?

Важно е да се направи добра оценка на миомата с помощта на образни тестове, като ултразвук и в ограничени случаи, ядрено -магнитен резонанс (ЯМР). Ултразвукът може да опише важни характеристики като размер на миомата и нейното положение спрямо маточната кухина. Те са полезни при планирането на процедурата. Необходимо е да се направят предоперативни изследвания и консултации. Процедурата се извършва в първите няколко дни след края на менструациятя. Когато жената има менструация, наличието на кръв може да затрудни визуализацията в матката.

Ще бъде ли премахната цялата миома с една операция?

В случай на големи миоми, може да Ви бъде назначена двуетапна хирургична процедура, като втората операция да се извърши 6—8 седмици след първата. Това означава, че част от миомата ще бъде отстранена по време на първата процедура, а останалата част втория път. Двустепенна процедура е приложима и ако значителна част от миомата се намира в мускула на матката. След определен период от време матката се свива и позволява на останалата фиброма да се премести по-нататък в кухината, за да може да бъде отстранена на втория етап.

Как се извършва операцията?

Под обща краткотрайна венозна анестезия шийката на матката се разширява, след което върхът на хистероскопа се вкарва през шийката на матката в кухината на матката. Под пряк контрол на окото, осигурено от камерата, прикрепена към хистероскопа, хирургът оперира с хирургически инструмент, който има кръгъл режещ ръб и с повтарящи се движения нарязва патологичната тъкан на малки ленти.

Какво е възстановяването след операцията?

  • Процедурата не изисква никакви разрези по кожата. Следователно следоперативният период не е много болезнен.
  • Може да има менструално подобни болки, които обикновено се ограничават в рамките на оперативния ден и се повлияват добре от болкоуспокояващи медикаменти.
  • Жените се изписват до няколко часа след процедурата и могат да очакват да възобновят работата и всички редовни дейности след един или два дни.
  • Често се наблюдава вагинално кървене в продължение на няколко дни. Обикновено няма много болка. Ако резекцията на миомата е била частична, ще бъдете информирани веднага и в рамките на няколко месеца ще бъде записана втора процедура.

Съвети за вкъщи

Можете да възобновите нормалните дейности ден след операцията. Някои жени се нуждаят от няколко дни, за да се почувстват напълно възстановени и да се върнат към физическите дейности.Може да бъде издаден болничен лист за тези дни. Може да получите вагинално кървене с продължителност 2—4 седмици. То обикновено не е обилно, като по-силното е в рамките на 4—7 дни, след което е основно цапащо. Избягвайте използването на тампони и полов акт през първите 10 дни.

Автор: д-р Марта Дончева

Прочетете още

Фокусът на Mclinic е насочен предимно към женското здраве, вярваме, че надеждната диагностика е в основата на добрите резултати. Изключително важно е да не пренебрегвате симптомите на ендокринните заболявания – посетете наш акушер-гинеколог, той ще ви насочи към ендокринолог, ако това е необходимо. Ние работим в екип и подхождаме индивидуално към всеки пациент. След прегледа ще ви бъдат назначени конкретни изследвания, които да ориентират нашия специалист за точната диагноза и подходящото лечение.

Възможно ли е да се предприемат действия през бременността? Не само, че е възможно, но e и задължително. Тъй като основната дейност на Mclinic е акушерство и гинекология, ние сме запознати в детайли и с гестационния диабет. Както вече споменахме – лечението се прилага от нашия ендокринолог, който ще проследява състоянието ви през 9-те месеца.

СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС

Очакваме ви!

Независимо дали страдате от нарушена функция на щитовидната жлеза, инсулинова резистентност, диабет или други ендокринни заболявания, в Mclinic ще откриете точните специалисти, които да ви помогнат.
СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС