В периода на перименопаузата често се наблюдават нерегулярно маточно кървене или менструация с много обилен характер, което може да доведе до анемия – нива на хемоглобина под 120 г/л/.

Жените често пренебрегват симптомите в забързаното и натоварено ежедневие. Имала съм случаи на дами, които не предприемат нищо дори при стойности на хемоглобина под 70 г/л. Чувстват се уморени, отпаднали, без сили, разсеяни. А причината е лесно установима и отстранима.

В голяма част от случаите проблемът може да се окаже субмукозна миома, която се установява най-често от гинеколог при преглед с ултразвук. Все още се случва да бъде препоръчано оперативно отстраняване на матката, без да се предложат други неоперативни или миниинвазивни методи за справяне с проблема. Жената над 40 години често вече е раждала и няма планове за бъдещи бременности. Матката обаче не е само орган на репродукцията. Тя има своето място в поддръжката на урогениталната система, психологическа роля, както и значение в половия живот. Като лекар съм мислила винаги и като жена. Важно е пациентите ни да знаят за всички възможности на лечение, плюсовете и минусите на всяка една от тях, за да могат да направят своя информиран избор и да са убедени, че той е правилен за тях.

Златен стандарт за отстраняване на субукозните миоми е хистероскопията. Лечението в някои редки случаи протича на повече от един етап, но то в по-голямата си част е окончателно и в над 80% – ефективно.

При хистероскопското лечение на миома на матката винаги се взима и тъкан за хистологично изследване. Необходимо е винаги да се изключи злокачествен процес/т.нар. миосарком/, който за щастие е изключително рядък.

Друга причина за обилно кървене в перименопаузата е т.нар. хиперплазия на ендометриума.
Тя се дължи на хормоналния дисбаланс естроген/гестаген при жената в този период. Естрогенът преобладава над прогестерона, което води до прекомерно разрастване на ендометриума. Това състояние се нарича хиперплазия на ендометриума. Обикновено гинеколозите предписваме медикаменти с ефект на прогестерон, предлагаме вътрематочни песари, които отделят хормон/Мирена/, алтернативни средства-хомеопатия, добавки, биоидентичен прогестерон и др. В преобладаващата си част те имат добър резултат.

Много често в случаите на кръвоизливни менструации или неспиращи спонтанно такива, се извършват многочислени кюретажи, които са с временен ефект от един или няколко месеца.

Но един от основните миниинвазивни методи е аблацията на ендометриума, която се извършва и хистероскопски. При това цялата повърхност се резецира (изрязва) със специална примка и ендометриума се изпраща за хистологично изследване. И тук задължително трябва да се отхвърли атипизъм и злокачественост на клетките.
Нерядка патология в тази възраст е полипът на ендометриума. Причината за неговата поява не е напълно ясна. Някои теории отново го свързват с хормоналния дисбаланс. Често при хистороскопското отстраняване на полип на ендометриума, установяваме и полип на шийката, който изхожда от по-дълбоко и не се вижда при рутинния гинекологичен преглед. Неговият произход е обикновено възпалителен. Нерядко присъствието му дава отражение и в цитонамазката, но диагнозата и лечението му могат да станат само чрез хистероскопия.

При всяко неправилно кървене при всяка съмнителна ултразвукова находка хистероскопията е безценен метод на изследване и лечение. Извършва се амбулаторно, престоят е до часове и невинаги изисква анестезия. За финал смело казваме: ,,Дойдох, видях, победих“

Автор: д-р Марта Дончева

Прочетете още

Фокусът на Mclinic е насочен предимно към женското здраве, вярваме, че надеждната диагностика е в основата на добрите резултати. Изключително важно е да не пренебрегвате симптомите на ендокринните заболявания – посетете наш акушер-гинеколог, той ще ви насочи към ендокринолог, ако това е необходимо. Ние работим в екип и подхождаме индивидуално към всеки пациент. След прегледа ще ви бъдат назначени конкретни изследвания, които да ориентират нашия специалист за точната диагноза и подходящото лечение.

Възможно ли е да се предприемат действия през бременността? Не само, че е възможно, но e и задължително. Тъй като основната дейност на Mclinic е акушерство и гинекология, ние сме запознати в детайли и с гестационния диабет. Както вече споменахме – лечението се прилага от нашия ендокринолог, който ще проследява състоянието ви през 9-те месеца.

СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС

Очакваме ви!

Независимо дали страдате от нарушена функция на щитовидната жлеза, инсулинова резистентност, диабет или други ендокринни заболявания, в Mclinic ще откриете точните специалисти, които да ви помогнат.
СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС